8 C
Kotor

Slušaj online radio

UN: Na Antarktiku izmjereno rekordnih 18,3 stepeni Celzijusa

Antartik foto AA

Specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija koja nadgleda vremenske prilike u petak je objavila da je na Antarktiku zabilježena rekordna temperatura od 18 stepeni Celzijusa, što je opisala kao posljednji u nizu zabrinjavajućih znakova klimatskih promjena.

Iz Svjetske meteorološke organizacije (WMO) objavili da je Argentinska meteorološka služba (SMN) u četvrtak izmjerila temperaturu od 18,3 stepeni Celzijusa u istraživačkoj bazi Esperanza, na sjevernom vrhu Antarktičkog poluotoka, čime je nadmašena dotadašnja rekordna vrijednost od 17,5 stepeni iz marta 2015. godine.

“Svjetska meteorološka organizacija rekla je da se očitavanje rekordnih podataka smatra neobičnim, čak i u toplijim ljetnim mjesecima. Stručnjaci WMO-a sada će provjeriti je li temperaturni ekstrem novi rekord za antarktički kontinent, s tim da je Antarktički poluotok jedan od regija planete koji se najbrže zagrijava za skoro tri stepena Celzijusa u posljednjih 50 godina“, rekao je u petak Farhan Haq, portparol generalnog sekretara UN-a.

Prošle godine, značajan izvještaj UN-ovog Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) upozorio je da su stotine miliona ljudi ugrožene od povećanja nivoa mora, dok se tope polarne ledene kape Zemlje.

Najčitanije