23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

UN upozorava: Sukob u Gazi prouzročio humanitarnu katastrofu

Gaza – foto AA

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice optužila je izraelske vlasti da su mučile neke zaposlenike agencije u pojasu Gaze tokom ispitivanja o umiješanosti u napad početkom oktobr. Izrael, s druge strane, optužuje tu agenciju da zapošljava više od 450 operativaca Hamasa i ostalih naoružanih skupina te da je informacije o njima, kako je poručio vrh vojske, proslijedila međunarodnim partnerima, uključujući UN.

Tim stručnjaka Ujedinjenih naroda prikupio je informacije koje bi mogle upućivati na to da su na nekoliko lokacija tijekom napada na Izrael 7. oktobra prošle godine militanti Hamasa počinili seksualno nasilje.

– Kada je riječ o taocima koji su odvedeni u Gazu, pronašli smo jasne i uvjerljive informacije da je nad njima počinjeno seksualno nasilje, uključujući silovanje, seksualizirano mučenje, okrutno, neljudsko i ponižavajuće postupanje. Također imamo razloga vjerovati da takvo nasilje još traje nad onima koji su u zatočeništvu. Mišljenja sam da ovo otkriće ni na koji način ne legitimira daljnje nasilje, nego pojačava potrebu za hitnim prekidom vatre, rekla je Pramilla Patten, posebna izaslanica UN-a za seksualno nasilje u sukobima.

Ujedinjeni narodi u ovom izvješću navode i informacije o seksualnom nasilju nad palestinskim muškarcima i ženama u izraelskim zatvorima, tijekom pretraga kuća i na kontrolnim točkama.

– Posjetili smo i okupiranu Zapadnu obalu s obzirom na to da imamo neprovjerene informacije o seksualnom nasilju povezanom sa sukobima. Od nekoliko sugovornika dobili smo informacije o okrutnom, nečovječnom i ponižavajućem postupanju prema Palestincima, muškarcima i ženama u zatvorima te tijekom privremenog zadržavanja. Riječ je invazivnim tjelesnim pretragama, prijetnji silovanjem i dugotrajnom prisilnom golotinjom, istaknula je Patten.

Izrael nastavlja optuživati dio djelatnika Agencije UN-a za palestinske izbjeglice za terorizam. Tvrde da je desetak zaposlenika Agencije bilo uključeno u terorističke akcije koje je 7. oktobra izveo Hamas te da su od 13 hiljda zaposlenika Agencije u pojasu Gaze, stotine aktivni teroristi, a dvanaest posto su članovi Hamasa ili Islamskog džihada u Palestini.

– Više od 450 zaposlenika Agencije UN-a za palestinske izbjeglice vojni su operativci u terorističkim skupinama u Gazi. To nije slučajnost. Ne može se reći – nismo znali. Hamas iskorištava humanitarne organizacije, koristi ih za počinjenje zločina protiv čovječnosti. Agencija zapošljava teroriste, primaju plaće koje isplaćuje međunarodna zajednica. Donacije namijenjene humanitarnim ciljevima i dobrobiti ljudi u Gazi financiraju masovne ubojice i silovatelje. Hamasovo silovanje i seksualno nasilje trebalo bi izazvati globalni bijes, to zahtijeva globalni odgovor, kontraadmiral Daniel Hagari, glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga.

Zapadni saveznici Izraela, među njima i SAD, smanjili su ili prekinuli financiranje Agencije UN-a za palestinske izbjeglice.

– 16 zemalja prestalo je financirati Agenciju u ukupnom iznosu od 450 milijuna dolara. Agencija ne može apsorbirati financijske šokove dok rat u Gazi bjesni. Zahvalan sam državama i donatorima koji su nastavili ili čak povećali financiranje. Zahvaljujući njima, Agencija, koja je okosnica opskrbe humanitarnom pomoći za Gazu, može nastaviti s radom i ostaje slamka spasa za palestinske izbjeglice diljem regije. Ali koliko dugo? To je teško reći. Bez dodatnog financiranja nastupa neizvjesnost koja može imati ozbiljne posljedice na globalni mir i sigurnost, rekao je Philippe Lazzarini, glavni povjerenik UN-ove Agencije za palestinske izbjeglice.

Ujedinjeni narodi upozoravaju da je sukob u Gazi prouzročio humanitarnu katastrofu te da je glad gotovo neizbježna za većinu stanovništva palestinske enklave. Riječ je o više od 2 milijuna ljudi.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije