16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

UN: Zbog covid mjera privremeno poboljšan kvalitet vazduha

cist vazduh ilustracija

Ograničenja kretanja i putovanja zbog pandemije koronavirusa omogućila su spektakularno, ali privremeno poboljšanje kvalitete vazduha, objavile su u petak Ujedinjene nacije.

Restrikcije povezane s covidom-19 izazvale su 2020. privremeni pad zagađenja zraka na brojnim mjestima, posebno u metropolama, zaključila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO), UN-ova agencija.

Međutim, ta su ograničenja istovremeno izazvala porast određenih zagađivača opasnih po zdravlje čiji je utjecaj na klimatske promjene teško odrediti.

– Covid-19 je bio neočekivani eksperiment s kvalitetom vazduha, koji je omogućio “lokalna privremena poboljšanja”, saopštio je Petteri Taalas, glavni sekretar WMO-a.

– Ali pandemija nije zamjena za trajnu i sistematsku akciju u borbi protiv glavnih zagađivača i klimatskih promjena, dodao je.

Onečišćenje zraka, ponajviše sitnim česticama, predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje i uzrokuje smrt miliona ljudi godišnje.

Izvještaj WMO-a ističe da je u nekim gradovima koncentracija sitnih čestica pala do 40 posto tokom karantina u proljeće 2020. u odnosu na razdoblje 2015.-2019.

Nakon ukidanja ograničenja kvalitet vazduha se ponovo pogoršao.

No, strčnjaci kažu da je situacija višeslojna. Zagađenje nastalo ljudskim aktivnostima je palo, ali 2020. su obilježile oluje pijeska i prašine te požari koji su zagadili vazduh.

Smanjenje čestica u atmosferi je dobro za zdravlje, ali neka od tih smanjenja pospješuju klimatske promjene. Tokom karantina su pale emisije stakleničkih plinova poput CO2, ali i čestica koje pomažu u hlađenju atmosfere, poput onih koje sadrže sumpor, rekla je Oksana Tarasova, direktorica Odjela za istraživanje atmosferskog okoliša u WMO- u.

Moramo smanjiti koncentraciju čestica koje istovremeno hlade i zagrijavaju kako bi postigli uravnoteženi uticaj na klimu, objasnila je novinarima u Ženevi.

WMO takođe primjećuje povećanje koncentracije ozona, plina koji u stratosferi štiti od ultraljubičastog zračenja Sunca, ali je jako opasan za zdravlje kada se nalazi blizu tla.

To je vjerovatno posledica smanjenja emisije azotnog oksida iz transporta, zagađivača koji uništava ozon.

Izvor:HINA

Najčitanije