12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Unapređuju održivi turizam i štite poljoprivredne pejsaže

Tivat – mikophotography montenegro

Drugi radni sastanak ulesnika IPA prekogranilnog projekta “FOST INNO – Fostering tourism innovation system in Adriatic-Ionian Region” (Sistem podsticanja inovacija u turizmu Jadransko-jonske regije), održan je juče u Tivtu u organizaciji tivatske Opštine.

Projekat FOST INNO se implementira u okviru programa INTERREG ADRION 2014-2020. Vrijedan je ukupno 1,27 miliona eura, a riječ je o EU projektu u kojem, pored Opštine Tivat kao jedinog partnera iz Crne Gore, sarađuje još sedam partnera iz pet država. Ukupna sredstva koja će pripasti Opštini Tivat iznose 130.372 eura.

Sastanku su u ime vodećeg partnera Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije prisustvovala prodekanica za znanstvenu i stručnu djelatnost, prof. dr. sc. Helga Maškarin Ribarić, koja je i kordinatorka cjelokupnog FOST INNO projekta, kao i predstavnici svih projektnih partnera iz šest zemalja. Ostali partneri uključeni u projekat su: Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (Slovenija), RRA Severne Primorske: Regijska razvojna agencija d.o.o. Nova Gorica (Slovenija), Comune di Perugia (Italija), Regione Molise (Italija), Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-Dobojskog kantona (Bosna i Hercegovina), Universiteti i Shkodres „Luigj Gurakuqi“ (Albanija), Opština Tivat (Crna Gora). Kako je istaknuto, zajednički izazovi programskog područja, kao što su produženje turističke sezone, poboljšanje kvaliteta turističkih proizvoda te unapređenje saradnje među učesnicima u turizmu, rješavaće se u skladu sa načelima dugoročne održivosti turističkog razvoja.

Opšti cilj projekta FOST INNO je poboljšanje konkurentnosti jadransko-jonskog područja uz povećanje inovacionih kapaciteta održivog turizma. U okviru projekta planirano je uspostavljanje i razvoj internacionalnog ,,Centra za transfer znanja i inovacija u turizmu jadransko-jonskog područja“ koji će okupljati stručnjake iz područja turizma sa zajedničkim zadatkom razvoja inovativnih turističkih proizvoda i usluga.

U Gornjoj Lastvi kod Tivta juče je održana i završna konferencija…

Gornja Lastva

U Gornjoj Lastvi kod Tivta juče je održana i završna konferencija   projekta “Obnova tradicionalnog poljoprivrednog pejzaža za održivu poljoprivredu – AGRISCAPE&ME”.

Taj projekat sprovode nevladine organizacije EXPEDITIO-Centar za održivi prostorni razvoj, Kulturno zavičajno udruženja “Napredak” Gornja Lastva i Maslinarsko društvo „Boka“ – Boka Kotorska, sa Mrežom za ruralni razvoj Crne Gore kao saradnikom. Projekat se finansira iz sredstava EU u okviru regionalnog projekta “Održiva poljoprivreda za održivi Balkan: jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za javno zastupanje i razvijanje politika na zapadnom Balkanu“, koji realizuje regionalni konzorcijum organizacija civilnog društva iz Albanije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije  Projekat AGRISCAPE&ME ima za cilj da doprinese razvoju održive poljoprivrede kroz zalaganje za obnovu, očuvanje i unapređenje tradicionalnog poljoprivrednog pejzaža kao dijela ukupnog kulturnog pejzaža.

Izvor:S.L

Najčitanije