17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Unija pomoraca CG: Novi softver za onlajn obnovu dokumenata

Pomorci – Udruženje pomoraca – foto Boka News

Unija pomoraca Crne Gore nadležnim državnim organima nedavno je predstavila inicijativu za elektronsko obnavljanje dokumenata pomoraca.

U prostorijama Lučke kapetanije Bar sastanak je održan na inicijativu Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP).

-Opšteprihvaćena ideja UO Unije predstavljena je ministru saobraćaja i pomorstva Filipu Raduloviću i direktorici Direktorata za pomorsku privredu Maji Mijušković, koji su je prepoznali kao veliki, decenijski, korak naprijed u pomorskoj administraciji, te dali “zeleno svijetlo”.

Ideja je da se pomorcima omogući elektronska onlajn komunikacija sa lučkim kapetanijama te skrati period čekanja i obaveza pomoraca.

Naime, plan je da se novim softverom pomorcu između ostalog omogući:

-preuzimanje podataka potrebnih za procedure prvog izdavanja, obnove ili zamjene breveta;

-početak primjene i priznavanje onlajn elektronskih uplatnica raznih taksi, čime pomorci ne bi gubili vrijeme u redovima banaka ili poštanskih ispostava;

-slanje zahtjeva za prvo izdavanje, obnovu ili zamjenu breveta u elektrinskom paketu sa svim potrebnim dokumentima;

-prekid prakse izdavanja i zahtijevanja nepotrebnih dokumenata koji se u slučaju krajnje potrebe mogu tražiti na uvid prilikom preuzimanja dokumentacije-navode iz Unije pomoraca Crne Gore

-Kao što je poznato, pomorac osim finansijskih gubitaka prilikom administracije u lučkim kapetanijama, ima značajne gubitke vremena.

Prvo se čeka red samo da bi se dobile informacije potrebne za proces, potom slijedi fotografisanje, uplatnice, razna kopiranja i izvodi, preuzimanje fotografija te na kraju grupisanje i predaja na šalteru.

U najboljem slučaju pomorcu oduzme od dva do tri sata.

Ovo se mnogostruko povećava ako pomorac nije iz Kotora ili Bara već mora da putuje iz drugih gradova Crne Gore, a nerijetko iz inostranstva.

Novi program u ideji bi trebao pomorcu da dozvoli da sam pošalje sve potrebno, te da jedina obaveza bude lično preuzimanje gotovih dokumenata.

Tada bi se takođe pružila i mogućnost zaposlenicima u lučkim kapetanijama da u slučaju potrebe zatraže uvid u neki od dokumenata radi provjere.

Cilj sastanka je bio prezentovanje osnovne ideje, gdje su pravnici Lučke kapetanije morali da sagledaju zakonske regulative i prostor u kojemu bi mogli manevrisati prilikom stvaranja uslova za tako nešto.

Vjerovatno će se tokom procesa otvarati novi problemi ili pravne nedoumice koje će, nadamo se, biti rješavane u hodu-dodaje se u saopštenju.

-Drago nam je da nas pravnici Lučke kapetanije Bar, kao i prisutni lučki Kapetan nisu dočekali sa gardom ili odbojnošću, već su prihvatili ideju kao dobar put da se smanji obimna administracija, utrošak vremena, kancelarijskih sredstava i novca jer su nam saopštili da čak i sa smanjenim resursima su uspjeli obraditi rekordan broj zahtjeva u toku prošle godine.

Ostao je pozitivan utisak na kraju sastanka, gdje smo preuzeli obavezu da sami napravimo pristupačan i pregledan model “user friendly interface ” koji će služiti kao neka uputstvo prilikom rada.

Nadamo se da je ovo početak koji će stvoriti dobre osnove za smanjenje obima posla i obaveza, ne samo pomorcima, već i lučkim uposlenicima, te poslati duge redove pred šalterima lučke, pošte, banke, kopirnice u prošlost-saopšteno je iz Unije pomoraca Crne Gore.

Najčitanije