20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Unija pomoraca Crne Gore: Od 1. januara 2020. biometrijske matrikule

Zapovjednik na komandnom mostu broda – foto Pomorac.net

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva u saradnji sa MUP-om, razvija novo softversko rješenje sa detaljnjijim osvrtom na izradi baze podataka i  objedinjavanju sistema Lučkih kapetanija, izradi biometrijskih matrikula i štampanju breveta/sertifikata/endorsmenta za pomorce u formatima koji će biti usklađeni sa konvencijom ILO 185.

“Novi sistem trebalo bi da zaživi od 1.jula ove godine, dok bi potpuno bio operativan od 1.januara 2020., nakon čega bi stari način izdavanja matrikula i breveta otišao u istoriju.”- saopšteno je juče iz Unije pomoraca Crne Gore nakon što su se njihovi predstavnici ponovno u Podgorici sastali sa funkcionerima Ministarstva saobraćaja i pomorstva i razmotrili riješavanje administrativnih problema u našoj pomorskoj upravi, a koji zbog neispunjavanja međunarodnih standarda, stvaraju probleme našim pomorcima, mahom angažovanim kod stranih polodavaca.

Radi izdavanja novih matrikula i breveta, u Lučkim kapetanijama u Kotoru i Baru trebala bi biti instalirana nova “biometrijska” foto-oprema, poput one koja se već koristi u MUP-u, pa se ubuduće fotografije na tim dokumentima više neće lijepiti, nego će biti integrisane.

“Postojeće elektronske baze podataka će se ažurirati tako što će se pokušati retroaktivno unijeti podaci o navigaciji pomoraca, tako da ubuduće izdavanje ovjerenih izvoda iz plovidbenog staža neće biti veliki problem kao što su sada npr. u kotorskoj Lučkoj kapetaniji.”- saopštili su iz Unije.

Predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva su delegeciji Unije objasnili i aktuelni zastoj u vezi potpisivanja bilateralnog sporazuma između Crne Gore i Italije o međusobnom priznavanju breveta i zvanja u pomorstvu, a što je od izuzetnog značaja za brojne naše pomorce koji plove na brodovima koji viju italijansku zastavu. Kako je rečeno, uskoro će tim povod biti održan sastanak zvaničnika MSP sa ambasadorom Italije u Crnoj Gori, a kojem bi mogli prisustvovati i predstavnici Unije pomoraca.

“Nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma sa Portugalom i Sent Vincentom i Grenadinima , dobili smo informaciju da je Francuska i zvanično uputila Crnoj Gori zahtjev za potpisivanje bilaterala što je izuzetan uspjeh i može služiti kao primjer ostalim članicama EU .

Crna Gora i Grčka treba da potpišu čitav set bilateralnih ugovora, tako da će se u sklopu toga naći i onaj koji se tiče uzajamnog prepoznavanja i priznavanja sertifikata pomoraca”- saopštili su iz Unije napominjući da imaju saznanja  i da Belgija, Holandija, Irska i Finska čekaju zvaničan zahtjev Crne Gore u smislu obostranog priznavanja sertifikata pomoraca kako bi potpisali bilateralni sporazum sa našom pomorskom dministracijom, pa je ta informacija je dostavljena resornom Ministarstvu na daljnje postupanje.

Izvor:S.L

Najčitanije