17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Uoči otvaranja Kine, sve više država traži testiranje kineskih putnika na covid

Putnici – Kona – foto EPA

Najmnogoljudnija zemlja svijeta ponovno je žarište COVID-a zbog pojave nove podvarijante koronavirusa – grifon.

Svjetska zdravstvena organizacija strahuje da Kina umanjuje ozbiljnost širenja zaraze i ne objavljuje točne podatke o broju zaraženih.

Raste i broj zemalja koje ponovno uvode obvezno testiranje za sve putnike iz Kine.

Peking upozorava da bi mogao uzvratiti jednakom mjerom.

– Spremni smo poboljšati komunikaciju sa svijetom i zajedno raditi na prevladavanju pandemije COVID-a. Ali također vjerujemo da ograničenja ulaska, koja su neke zemlje uvele samo Kini, nemaju znanstvenu osnovu. Te su pretjerane prakse jednostavno neprihvatljive. Čvrsto smo protiv pokušaja manipulacije COVID mjerama u političke svrhe. Zbog toga ćemo u različitim situacijama djelovati prema načelu reciprociteta, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.

Savjetnici WHO-a od Kine traže realne podatke o COVID-u

Vodeći znanstvenici koji savjetuju Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) poručili su na sastanku u utorak da žele od kineskih stručnjaka dobiti realniju sliku o situaciji s COVID-om.

WHO je pozvao kineske znanstvenike na zatvoreni virtualni sastanak s tehničkom savjetodavnom skupinom o evoluciji virusa kako bi iznijeli podatke o varijantama koje cirkuliraju zemljom. Sastanak nije otvoren za javnost i medije.

Kina je u prosincu 2022. ukinula politiku nultog COVID-a i od tada se zaraza naglo širi, a službeni su podaci oskudni.

– Želimo realniju sliku onoga što se zaista događa, rekla je profesorica Marion Koopmans, nizozemska virologinja i članica WHO-ova odbora.

Za Reuters je prije sastanka rekla da neki podaci iz Kine, kao što je broj hospitaliziranih, nisu jako pouzdani.

– U interesu je same Kine da objavi pouzdanije informacije, dodala je.

Profesor Tulio de Oliveira, južnoafrički znanstvenik čiji je tim detektirao niz novih varijanti virusa, rekao je prije sastanka kako bi bilo dobro dobiti više informacija iz Kine, ali i da se to odnosi na cijeli svijet.

Podaci o sekvenciranju iz Kine dani GISAID-u pokazali su za sada da ondje cirkuliraju varijante omikrona, u skladu s dominantnim varijantama u ostatku svijeta.

Koopmans i kolege očekuju da će razgovarati o sličnim informacijama na sastanku WHO-a u utorak sa znanstvenicima iz Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Koopmans je rekla da su do sada vidjeli samo maleni dio sekvenciranih kineskih slučajeva, oko 700, te pozvala da se uspostavi globalna mreža za praćenje evolucije koronavirusa.

ECDC: Val COVID-a u Kini ne utječe na epidemiološku situaciju u Europi

Središnje zdravstveno tijelo Europske unije, Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), reklo je kako ne očekuje da će porast broja slučajeva zaraze koronavirusom u Kini utjecati na epidemiološku situaciju u Europi.

– Varijante koje kruže Kinom već kruže Europskom unijom i kao takve ne predstavljaju izazov za imunosni odgovor građana EU-a i Europskog gospodarskog prostora (EEA), stoji u priopćenju.

Dodatno, postoji relativno visok imunitet i stopa procijepljenosti među građanima EU-a i EEA-e, dodaje ECDC.

EU-ova agencija rekla je da nadzire situaciju, blisko surađujući sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, te da je u redovitom kontaktu s kineskim vlastima. Dodala je, međutim, da i dalje postoji manjak pouzdanih podataka o oboljelima od COVID-a i broju hospitalizacija u Kini.

Velika većina zemalja EU-a je za testiranje putnika iz Kine

Velika većina zemalja Euvopske unije očitovala se u utorak za sustavno testiranje putnika iz Kine na covid prije njihova polaska u Europu, rekao je glasnogovornik Europske komisije.

Mjera je dio preporuka stručnog odbora za zdravstvo dvadeset sedmorice (Odbor za zdravstvenu sigurnost) i o njoj će se u srijedu raspravljati na sastanku na kojemu se treba pripremiti koordiniran odgovor EU-a na naglo povećanje broja zaraženih u Kini.

Stručnjaci su u utorak proučavali druge mjere što ih je predložila Komisija, napose uvođenje obveznog nošenja maske za putnike iz Kine, kontrolu otpadnih voda iz zrakoplova i pojačano testiranje sa sekvenciranjem genoma u dolasku u zračne luke kako bi se otkrile moguće nove varijante.

Glasnogovornik je istaknuo da se mjere moraju usmjeriti na one letove i zračne luke koji predstavljaju najveći rizik i provoditi se koordinirano unutar EU-a “kako bi se zajamčila njihova djelotvornost”.

Na sastanku IPCR-a (europskog mehanizma za reagiranje na krize na političkoj razini) koji će se održati u srijedu, mogle bi se donijeti preporuke koje će zatim potvrditi zemlje članice.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije