10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Morsko dobro u plusu tri miliona eura – Evo koje su sve investicije planirane za ovu godinu

Boka Kotorska – Stoliv – foto Boka News

Protekla kalendarska godina je jedna od najuspješnijih poslovnih godina u istoriji Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

To je u razgovoru za Vijesti kazao direktor JP Morsko dobro Mladen Mikijelj.

– Istovremeno, to je prva puna kalendarska godina u mandatu novog rukovodstva, što me čini posebno ponosnim, jer pokazuje da nismo pogriješili kada smo na čelnim pozicijama u preduzeću šansu dali novim, mladim i prije svega veoma stručnim ljudima, koji su svojim radom i zalaganjem pokazali da nas čekaju još bolji rezultati u narednom periodu. Što se tiče konkretnih rezultata, želim da istaknem da je Javno preduzeće u protekloj godini zaključilo rekordan broj ugovora o korišćenju morskog dobra i po tom osnovu ostvarilo najveći prihod u istoriji preduzeća u ukupnom iznosu od gotovo 7,8 mil EUR – kazao je Mikijelj.

Prema njegovim riječima, navedena sredstva su iskorišćena za realizaciju značajnih projekata uređenja zone morskog dobra, čija svrha je poboljšanje ključne infrastrukture na obali, radi daljeg razvoja crnogorskog turizma i istovremeno poboljšanje kvaliteta života naših građana.

– Kao najznačajnije investicije naveo bih izgradnju šetališta u zaleđu plaže Jaz, uređenje šetališta u Pržnu, izgradnju vodnog terminala u neposrednoj blizini aerodroma Tivat, uređenje Trga Velika skela u opštini Ulcinj i početak izvođenja radova na uređenju trga i šetališta u Sutomoru. Osim toga, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je tokom 2022. godine realizovalo čitav niz manjih investicija duž crnogorske obale radi unapređenja stanja u prostoru i uspješne realizacije ljetnje turističke sezone. Godinu završavamo sa plusom od više od 3 mil EUR i sa 9 mil EUR na računu – kazao je Mikijelj.

Na pitanje koje su to investicije koje će biti prioritetne tokom 2023, Mikijelj je naveo da je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom svoje planove za realizaciju investicionih projekata u 2023. godini napravilo u saradnji sa svim lokalnim samoupravama na Crnogorskom primorju.
Donja Lastva
– Time je ispoštovan princip decentralizacije koji sam postavio kao prioritet prilikom preuzimanja funkcije, što za rezultat ima da će se u narednoj godini u zoni morskog dobra finansijska sredstva usmjeriti na realizaciju onih projekata koji su po mišljenju lokalnih zajednica najpotrebniji na tom području – kazao je Mikijelj.

Kako je istakao riječ je o velikom broju projekata, koji će u značajnoj mjeri unaprijediti izgled naše obale.

– Kao najznačajnije bih naveo u opštini Herceg Novi rekonstrukciju Šetališta Pet Danica u dužini od 1,7 kilometara, zatim za opštinu Tivat izgradnja pješačke staze Sveti Roko-Lepetani i šetališta Lungo Mare do Ponte Seljanovo, u opštini Kotor izrada Glavnog projekta za šetalište ispod Opšte bolnice. Kada je riječ o opštini Budva planirana je revitalizacija plaže u Pržnu, izgradnja napera u Buljarici i na Jazu, te izrada projektne dokumentacije za šetalište na potezu od plaže Mogren do plaže Jaz, te revizija projekta dugoočekivanog šetališta od Starog grada do Zavale. U opštini Bar je planiran završetak izvođenja radova na uređenju šetališta i trga u Sutomoru, te izrada glavnih projekata za šetalište u Čanju i šetališta na potezu od rta Ratac do Žukotrlice dužine dva kilometra. Konačno, na području opštine Ulcinj je planiran završetak radova na uređenju Trga Velika skela i početak realizacije projekta šetališta od hotela Albatros do rta Đerane – kazao je Mikijelj.

Izvor:Vijesti

Najčitanije