14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Upitan prijem pacijenata u Institutu, nema plata, stručni kadar se osipa…

Sa pressa – foto Opština HN

Situacija u Institutu „Dr Simo Milošević“, pored inicijativa iz lokalne uprave i zaključaka sa poslednjeg zasijedanja lokalnog parlamenta, i dalje je alarmantna.

Radnici nisu primili plate od januara, a stručni kadar se polako rasipa, zbog čega pod znak pitanja može uskoro doći i prijem pacijenata.

Kako se čulo na konferenciji za novinare Komisije za praćenje situacije u Institutu, bojazan je da će ova zdravstvena ustanova biti privatizovana, ali ne po uslovima koji odgovaraju građanima i državi. Dalji razvoj situacije zavisi od sastanka koji će biti održan sledeće sedmice.

Odbornik URA-e, Nikola Radman informisao je da je imao telefonski sastanak sa premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem i dogovorio za sledeću sedmicu sastanak predstavnika Instituta sa njim i ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, koji se nalazi na čelu tenderske komisije.

Institut Igalo Ljilja Nikezić
Institut Igalo Ljilja Nikezić

„Postoji opcija o kojoj sada ne mogu da iznosim detalje, ali riječ je o hitnoj finansijskoj inekciji. Detalje prepuštam rukovodstvu i Odboru direktora, da u razgovoru sa nadležnim institucijama to završe. Nadam se da će sve ići u tom smjeru. Sada sve zavisi najviše od ministra finansija da li taj predlog može da se uklopi u zakonske okvire”, naveo je on.
Vd direktora, dr Savo Marić navodi da sve u Institutu iscrpljuje odugovlačenje rješavanja problema, te da se boji da su dosadašnji sastanci služili da bi nadležni, kako je kazao, „oprali usta“ pred javnošću.

“Samo na tim razgovorima se završilo. Ovih dana nas napušta određeni broj medicinskih radnika na kojima počiva osnovna djelatnost Instituta. Dovešće nas do toga da nećemo moći normalno da funkcionišemo, primamo pacijente i radimo djelatnost za koju smo osnovani. Apelujem na njih da počnu da rade svoj posao”, kazao je dr Marić.

Da stečaj nije opcija saglasni su i u nadležnim institucijama, ali kako navodi Marić, sve ide ka privatizaciji koja nije dobra ni za Institut, ni grad, niti državu.

Predsjednica Sindikata Marija Obradović, ističe da radnici nisu primili platu više od tri mjeseca, te da je poslednja, decembarska primljena je u februaru.

“Bićemo vjerovatno jedini radnici u Crnoj Gori koji će i vaskršnje praznike, kao što smo božićne, dočekati bez egzistencijalnih potreba, gladni. Kao radnici smo diskriminisani i degradirani, a i pored toga svoj posao i dalje obavljamo profesionalno i odgovorno. Prošlu godinu smo završili sa oko 220 hiljada noćenja pacijenata iz cijelog svijeta. Zbog svega što nudimo prvenstveno u pogledu rehabilitacije opet smo bili prvi na tenderu za veoma zahtjevno norveško tržište”, kazala je ona.

Sa pressa – foto Opština HN

Dr Obradović je iskazala bojazan da Institut broji poslednje dane, jer će radnici biti primorani da traže druge angažmane, a time će se ova institucija ugasiti.

Predsjednik Opštine Stevan Katić pozvao je Vladu, resorna ministarstva i Fond zdravstva da se najozbiljnije uključe u rješavanje gorućeg problema za Herceg Novi i Crnu Goru.

“Institut je brend Herceg Novog i države koji mora da opstane, ali ne na ovakav način, ukoliko nemamo stalnu i proaktivnu ulogu resornih ministarstva i onih koji su zaduženi da vode računa o Institutu, da se povećaju cijene usluga, da se riješi pitanje imovine i da se stavi tačka na privatizaciju i da onda svi zajedno radimo na oporavku Instituta”, naveo je Katić.

Predsjednik SO Herceg Novi, Ivan Otović ponovio je zaključke usvojene jednoglasno na sjednici lokalnog parlamenta 2. marta, koji su jutros ponovo poslali Vladi jer do sada nije bilo odgovora.

“Moraćemo da se aktivnije uključimo jer na žalost nikako da čujemo od Vlade i resornih ministarstva koji je plan za Institut Igalo. Kao loklana uprava nećemo dopustiti da Institut propadne, stojimo uz radnike, dajemo svoj maksimum i nadamo se da će nas konačno čuti u Podgorici. Ovo je opšti interes, kao za bolnicu Meljine, gdje smo svi zajedno uspjeli da je uvedemo u sistem javnog zdravstva, mi vjerujemo da ćemo zajedno primorati Vladu CG da nam izloži plan i ne samo da ga izloži, već da aktivno radi na realizaciji tog plana”, kazao je Otović.

Dr Marić je informisao da postoji nezvanična ponuda još jednog češkog konzorcijuma, koji nudi pet puta više novca uz prihvatanje svih dugova koje Institut sada ima.

Dodao je da blokada po presudama radnika u visini od 300 hiljada eura spriječava normalno funkcionisanje, ali kad bi riješili dugove, sa normalnim poslovanjem bili bi u plusu.

U Institutu je trenutno preko 400 pacijenata u Drugoj fazi. Krajem aprila bilo je u planu otvaranje prve faze, ali zbog nedovoljnog broja radnika, pogotovo medicinskog kadra to je prolongirano. Prvi pacijenti iz Norveške očekuju se početkom maja.

Izvor:RTHN

Najčitanije