16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

UPSUL: Spriječeno nekoliko uplovljavanja jahti i jedrilica

Uprava pomorske sigurnosti

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) se shodno mjerama Vlade Crne Gore, pridružila zajedničkoj inicijativi za borbu protiv koronaviruisa na način da će direktor UPSUL Safet Kočan i njegovi pomoćnici Nexhad Kapidani, Zarko Lukšić, Ivana Martinić i Vladimir Stjepčeviž, izdvojiti polovinu svoje zarade i uplatiti taj novac Nacionalnom koordniacionom tijelu za brobu protiv zaraznih bolesti (NKT).

Saopšteno je to danas iz UPSUL uz napomenu da su i svi ostali zaposleni u tom organu pozvani da shodno svojim mogućnostima, pruže pomoć i uplate dio novca od svojih zarada. NKT-u.

“Na ovaj način zelimo solidarno, a u skladu sa svojim mogućnostima, doprinijeti ublažavanju posljedica pandemije novog virusa korona”- poručili su iz UPSUL.

Uprava je stavila na raspolaganje Crvenom krstu Crne Gore pet svojih službenih vozila i deset svojih službenika za potrebe dostavljanja hrane, ljekova i ostalih potrepština svim građanima kojima je potrebna pomoć na teritoriji opštine Bar.

“U sklopu svojih redovnih aktivnosti, a po naredbi NKT-a, da je zabranjeno uplovljenje kruzera i jahti, osim trgovačkih brodova, vršimo danonoćan nadzor nad unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnim morem i epikontinetalnom pojasu Crne Gore, kako bi se spriječio ulazak plovila i posade kao potencijalna prijetnja i opasnost od širenja koronavirusa u Crnoj Gori. Do sada se intervenisalo u par navrata, a jahtama i jedrilicama koje su pokušale da uđu u crnogorske luke zabranjeno je uplovljenje”- saopštili su iz UPSUL.

Uprava pomorske sigurnosti – VTS sistem

Pored ovih vanrednih angažovanja, UPSUL  normalno obavlja sve svoje redovne i zakonski određene nadležnosti, a koje se tiču sigurnosti pomorske plovidbe, tehničkog inspektorata, registra jahti, pomorske signalizacije.

“Svi sistemi i oprema funkcionišu i održavaju se na kvalitetan način”- zaključuje se u saopštenju UPSUL-a.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije