18 C
Kotor

Slušaj online radio

URA formirala Bokešku inicijativu

URA formirala Bokešku inicijativu

Opštinski odbori Građanskog pokreta URA iz Kotora, Herceg Novog i Tivta sinoć su na osnivačkoj sjednici formirali Bokešku inicijativu. Ističu da je to prvo regionalno tijelo jedne partije u Crnoj Gori.

“Inspirisani zajedničkom željom da Boka, kao jedinstvena cjelina u kulturnom, socio-ekonomskom i svakom drugom smislu, u dogledno vrijeme izađe iz sjenke, i zauzme mjesto koje zaslužuje kao potencijalno najrazvijenija regija u Crnoj Gori formirali smo Bokešku inicijativu”, piše u memorandumu koji su potpisali predstavnici tri opštinska odbora GP URA iz Boke Kotorske.

URA je saopštila kako se u memorandumu navodi i da je cilj Bokeške inicijative “Boka da se pita”, jer se u prethodnom periodu “od Boke obilato uzimalo, a šturo vraćalo”.

“Oduvijek se zloupotrebljavalo gostoprimstvo i bokeška pitomina te se tako više skrnavilo nego unaprijeđivalo. Umjesto da uživamo u jednom od najljepših zaliva svijeta, mi smo dopustili da se ta ljepota narušava neplanskom, prekomjernom izgradnjom i nekontrolisanim razvojem turizma”, saopštila je ta partija.

Na osnivačkoj sjednici za predsjednicu Bokeške inicijative izabrana je Adela Barba iz Kotora, dok su za potpredsjednike izabrani Nikola Radman iz Herceg Novog i Ljubomir Jovanović iz Tivta.

Pored njih, radno tijelo Bokeške inicijative čine još: Nebojša Ševaljević, Milan Đaković, Ana Vukasović, Anto Peruđini, Milica K. Coppola, Aco Božović, Ilija Peulić, Đorđi Crnogorčević, Jasmina Kosać, Magdalena Čelanović, Dragan Marić i Marjan Brčić.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović je čestitao na formiranju Bokeške inicijative i “pružio potpunu podršku”. On je poručio i da je poslanički klub te stranke spreman da uvaži sve predloge koji budu dolazili od Bokeške inicijative i predloži ih Skupštini na usvajanje, počev od Zakona o lokalnim samoupravama.

“Boka je biser Crne Gore, ali nažalost nije dovoljno valorizovan, odnos prema Boki mora biti pravedniji. Mi smo se trudili da u svom mandatu damo doprinos razvoju Boke, kroz vraćanje trajektne linije u državno vlasništvo koji sada donosi više milona profita državi, vratili smo i Pine u vlasništvo Opštine Tivat. U našem mandatu je završena i žičara Kotor-Lovćen na koju smo čekali decenijama, otpočeli smo i izgradnju bulevara Tivat-Jaz, kao jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata ne samo za Boku, već i za čitavu državu. Ali na tome se ne smije stati, razvoj infrastrukture na području Zaliva mora biti prioritet svih vlasti jer Boka to i zaslužuje”, kazao je Abazović.

“Boki je sve Bog dao, na nama je samo da budemo malo hrabriji i mudriji i da time učinimo da se svaki građanin, prije svega Boke kotorske, može ponositi na najperspektivnijom regijom Crne Gore”, zaključio je on.

“Bokeška fjaka i uspavanost, ne mogu biti izgovor za pasivan odnos prema našim problemima. Ne želimo da čekamo druge da riješe naše probleme, uvijek je dobar momenat i pravo vrijeme za dobre ideje i rješenja. Pozivam sve vas, koji sa nama dijelite iste stavove, da uzmete učešće u radu Bokeške inicijative, da nam šaljete vaše ideje i sugestije. Vezuju nas zajednička tradicija, istorija, životni prostor, kultura, ali i zajednički problemi, i jedino zajedno ih možemo riješiti”, saopštila je Adela Barba, novoizabrana predsjednica Bokeške inicijative.

“Cilj nam je da u Bokešku inicijativu uključimo sve ljude koji vole Boku, građanske aktiviste, nevladine organizacije, kako bismo zajednički doprinijeli saradnji između tri opštine i na taj način doprinijeli razvoju Boke”, poručio je novoizabrani potpredsjednik Bokeške inicijative Nikola Radman.

Ljubomir Jovanović je istakao da Boka kotorska čini jedan od najznačajnijih resursa Crne Gore, a da je, da bi se taj ekonomski potencijal adekvatno valorizovao, neophodno da se pitaju ljudi koji žive u Boki. On je dodao i da je neophodno inicirati izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, ali i sve druge zakone i podzakonske akte, kako bi se doprinijelo “osnaživanju uticaja građanki i građana Boke za pitanja koja se tiču njih samih.”

Nosilac liste Građanskog pokreta URA na lokalnim izborima u Budvi Blažo Rađenović je rekao da je Morsko dobro na čelu sa njim ostvarilo “istorijske rezultate”.

“Radili smo na tome da decentralizujemo upravljanje, uspjeli smo da trajektnu liniju vratimo u državno vlasništvo. Moja je želja bila da opštine Herceg Novi i Tivat preuzmu upravljanje trajektnom linijom, međutim lokalne samouprave nijesu bile spremne na to. Želja nam je bila i da se Luka Škver vrati u vlasništvo Opštine HercegNovi, kao što smo to učinili sa Pinama koje smo vratili u vlasništvo Opštine Tivat”, kazao je Rađenović.

On je poručio i da je siguran da će URA “kroz 45. Vladu vratiti građanima ono što je oteto od njih i što nijesu uspjeli da dovrše kroz 43. Vladu”, ali i da će i raskinuti “sve štetne ugovore koje ovih dana potpisuje Spajićeva Vlada i koje planira da potpiše na štetu građana, a za interese pojedinaca, kako je to DPS decenijama radio”. On je zaključio i da će 26. maja na izborima u Budvi pokazati da je URA “drugačija od drugih”, sa željom da radi isključivo u interesu svih građanki i građana.

Najčitanije