19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskoro otvaranje prvog akvarijuma u Crnoj Gori

Uskoro otvaranje prvog akvarijuma u CG

Institut za Biologiju mora u Kotoru otvoriće vrlo brzo prvi akvarijum u Crnoj Gori, saopštio je za TVCG direktor te institucije Aleksandar Joksimović. Kaže da je korona stopirala radove, ali za dvadesetak dana biće završeno uređenje dvorišta, kojim će se ulaziti u budući akvarijum.

“Uređenje dvorišta je skoro pri kraju. Ostaje da se sada to malo ozeleni, i da hortikulturom oplemenimo taj prostor, nadamo se da ćemo za dvadesetak dana imati spremno sve, novu lijepo zelenu površinu”, naveo je on.

 Joksimoćić ističe da je to je nastavak šetališne zone kojom će se ulaziti u budući akvarijum.

“Taj prostor je planiran da bude jedna interaktivna radionica. Cilj nam je edukacija djece školskog uzrasta, ali i studentata. Da kada turisti obiđu sve vrijednosti Starog grada, onda će vjerovatno neko morskim putem, a neko šetalištem doći da obiđe akvarijum”, naveo je on.

Kompijuterski prikaz uređenjA obale IBM

On vjeruje da će nakon izlaska iz dvorišta akvarijuma i djeca i odrasli biti puni utisaka.

“Želimo da naš Institut nakon dugo godina bude otvoren za javnost, da pokažemo šta imamo u našem Jadranu, crnogorskog primorja i da djeca od malena shvate koliko je važno da čuvamo živi svijet i prirodu na planeti,” naveo je on.

Poseban dio akvarijuma biće posvećen oporavku kornjača

Istakao je da u akvarijumu neće biti ništa što nije iz Jadrana.

“Mi ćemo sa našim partnerima se dogovoriti, ne želimo ništa što nije iz Jadrana, iz naše Boke. Naši saradnici i ribari kad nešto ulove moći će da donesu kod nas da mi time naselimo naš akvarijum. Posebno smo ponosni na jedan dio i prostor koji će biti posvećen oporavku kornjača, koje ćemo nakon što im pomognemo vratiti ih u more,” ističe Joksimović.

Akvarijum Boka

Korona je, podsjeća Joksimović, poremetila planove za otvaranje akvarijuma, ali vrlo brzo će, kaže on, biti otvoren.

Priroda, živi svijet su u sinhronizaciji, jedino čovjek remeti taj sistem, brodovi, jahte, turizam, podsjetio je.

“Mi treba da se zamislimo o našem budućem ponašanju i da obustavimo ugrožavanje prirode i živog svijeta,” naveo je Joksimović.

Najčitanije