11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskoro predstavljanje preliminarne trase obilaznice oko Herceg Novog

Herceg Novi – foto Vuk Ilić

Tender nakon završetka projekta, vrijednost oko 25 milion euraIzgradnja obilaznice oko Herceg Novog i brze saobraćajnice preko Bokokotorskog zaliva rješenja su za dugogodišnji problem saobraćajnog zagušenja tokom ljetnje sezone u ovom dijelu Crne Gore.

Oba projekta ušla su u kapitalni budžet države. Projektant za izradu projekta obilaznice iznad Sušćepana, preko Poda do Zelenike je izabran, to je firma Civil Engineer, dok preduzeće Monteput tokom ove godine planira izradu projektnog zadatka za brzu saobraćajnicu.

Prema riječima predjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića, projektant će uskoro predstaviti preliminarnu trasu obilaznice.

– Očekujem negdje do maja ili juna da projektna dokumentacija bude završena, da dobijemo trasu obilaznice, kako bi onda raspisali tender za odabir izvođača radova, što smo dogovorili na sastanku sa direktorom Uprave za kapitalne projekte prije nekoliko dana u Podgorici. Procjena je negdje oko 25 miliona eura – navodi on.

Katić podsjeća da je ovaj projekat lokalna uprava kandidovala za kapitalni budžet države još 2022. godine, kada su sredstva i obezbjeđena.

Nakon izrade glavnog projekta u saradnji sa nadležnim državnim organima počeće proces eksproprijacije zemljišta, jer trasa prolazi kroz privatnu svojinu, ali i kroz neizgrađeni dio zaleđa, što ostavlja prostor za dalje širenje grada i nove investicije.

– Paralelno sa time trenutno radimo i na izradi projektnog zadatka, odnosno planske dokumentacije i odluke o izgradnji obejkata od opšteg interesa, da bi tu trasu nastavili od Sasovića ka hercegnovskoj rivijeri, do granice sa opštinom Kotor, od prilike kod Morinja. To je druga faza te lokalne obilaznice, koja će umnogome doprinijeti da se rastereti Jadranska magistrala – objašnjava Katić.

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici dala saglasnost na Plan rada preduzeća Monteput za 2024. godinu. Među planiranim investicijama je izrada projektnog zadatka, a nakon toga i raspisivanje tendera za kreiranje idejnog rješenja brze saobraćajnice koja će preći preko Bokokotorskog zaliva i njen završetak i revizija krajem godine. Dužina brze saobraćajnice zavisiće od konačnog izbora varijantnog rješenja.

Najčitanije