17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Uspješna ekološka akcija čišćenja plaže kod Titove vile

čišćenje obale- foto RHN

Akciji čićenja plaže ispod Titove vile u blizini ušća rijeke Sutorine u Igalu, proteklog vikenda odazvao se veliki broj građana svih uzrasta iz Herceg Novog, čime su dali doprinos  projektu  NVO “Zero Waste Montenegro” povodom  obilježavanja  Međunarodnog dana  čišćenja obala u Crnoj Gori.

Centralnom  akcijom  u Herceg Novom su rukovodile  grupe  građana „Ne Bacajte Boce“ i „OčistiMe“.

Koordinatori akcije u Herceg Novom su Milica Boca i Hayley Wright, a partneri  Opština Herceg Novi i preduzeće „Čistoća“ doo .

Milica Boca je prezadovoljna odzivom građana Herceg Novog na ovu akciju.

čišćenje obale- foto RHN

– Akcija čišćenja plaže  je trajala nekoliko časova. Veliki doprinos su dali građani od najmlađih do starijih sugrađana, koji su ostali i poslije da  selektuju  otpad, kojeg su prikupili.  Prikupljeno je najviše plastike, skupljena je velika količina guma, papira, raznog kabastog otpada. Predstoji  da se uradi revizija otpada i da se izmjere količine. Izvještaj će poslati NVO “Zero West Montenegro” koja će ocijeniti uspješnost akcije , koja se danas organizuje širom Crne Gore, objasnila je Milica Boca.

čišćenje obale- foto RHN

Sakupljeni otpad će biti kategorizovan i dokumentovan kao dio globalne inicijative  BrandAudit2019. Dobijeni podaci će biti korišćeni za sačinjavanje preporuka proizvođačima i opštinama u pogledu smanjenja otpada, njegovog sakupljanja, ponovne upotrebe i boljeg recikliranja. Rezultati akcije  u Crnoj Gori biće objavljeni do početka oktobra.

Akciju je  inicirala  NVO “Naša akcija” , pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centra.

Izvor:Radio HN

Najčitanije