15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Usvojen program podrške turizmu – Kroz četiri mjere opredijeljeno 400.000 eur-a

Boka kotorska – foto Miro Marušić

Vlada Crne Gore usvojila je na poslednjoj sjednici Program podsticajnih mjera u oblasti turizma za 2022. godinu kojim je opredijeljeno 400.000 EUR kroz četiri mjere podrške.

Kako je saopšteno, cilj usvojenog Programa je obogaćivanje i unapređenje kvaliteta turističke ponude uz poboljšanje aktivnosti marketinga kako bi se privukli turisti sa novih emitivnih tržišta, a u pravcu generisanja većih prihoda u turizmu, produženja turističke sezone, povećanja stepena zauzetosti smještajnih kapaciteta, potrošnje i zaposlenosti.

Program podrške obuhvata četiri mjere, a prva se odnosi na organizovanje manifestacija, odnosno festivala. Za ovu mjeru je opredijeljeno 140.000 EUR.

Druga mjera podrazumijeva unapređenje kvaliteta usluga i ponuda u kampovima, za šta je predviđeno 50.000 EUR.

Unapređenje ponude i podizanje kvaliteta usluga u ruralnom turizmu biće podržano sa 60.000 EUR. Cilj ove mjere je prepoznavanje novog brenda i pozicioniranje Crne Gore kao nove destinacije ruralnog turizma.

Plaža -turizam

Četvrta mjera je razvoj inovativnih turističkih proizvoda i usluga koji obogaćuju ponudu u ruralnom, kulturnom zdravstvenom, sportskom i drugim vidovima turizma. Za ovu mjeru predviđeno je 150.000 EUR.

Kako je saopšteno, sredstva za podsticajne mjere dodjeljuju se putem javnih poziva koje će uskoro raspisati Ministarstvo ekonomskog razvoja. Javni pozivi će sadržati sve informacije koje se odnose na načine prijave, potencijalne korisnike sredstava, ali i uslove pod kojima će svaka od mjera biti realizovana.

Najčitanije