24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Uvertira za prvi Festival rane muzike “Tollite portas” u Kotoru

Učesnici konferencije za novinare Martinović, Tonsati, Lakičević i Velikanov – foto M.D.P.

Muzika u Srednjem vijeku imala je tu funkciju uzdići dušu ka nekim višim sferama i mi to želimo ponuditi publici XXI vijeka~kazao je osnivač Festivala, don Robert Tonsati



Nastup mecosporana Jane Đakove, teorbistkinje Marine Bjelove i Ivana Velikanova, kornetiste i orguljaša u koncertnom programu “Venecija u Kotoru” u utorak, 30. aprila u 20 sati u Katedrali Sv. Tripuna u Kotoru, biće ujedno i uvod u Festival rane muzike “Tollite portas”, čije je prvo izdanje za oktobar najavio Don Robert Tonsati, osnivač Festivala.

U koprodukciji Kotorske biskupije i KotorArta, tri vrsna umjetnika će predstaviti raznovrstan opus venecijanskih kompozitora iz perioda od XVI do XVIII vijeka, među kojima su djela Monteverdija, Legrencija, Pićinija, Gabrijelija, Šica, Vivaldija i drugih istaknutih stvaralaca.

-Muzika u Srednjem vijeku imala je tu funkciju uzdići dušu ka nekim višim sferama i mi to želimo ponuditi publici XXI vijeka. Želimo joj dopustiti da doživi nešto što će joj dati otklon od svakodnevice, prostor koji nikako nije svakodnevan, jer Katedrala Sv. Tripuna svojom monumentalnošću, skladom, podstiče da se otkriju i ti slojevi i karakteristike rane srednjovjekovne muzike, kazao je don Robert na konferenciji za novinare održanoj u atrijumu Kotorske Biskupije. On je za otvaranje  Festivala rane muzike “Tollite portas”, 5. oktobra, najavio program sa muzikom koja je izvedena prilikom posvete kotorske katedrale prije više stotina godina.

Novoformirani festival jedini je koji je posvećen ranoj muzici u Crnoj Gori  i jedini festival takve vrste koji će se odvijati u kotorskoj Katedrali, najznačajnijem spomeniku srednjovjekovne, romaničke arhitekture na istočnoj obali Jadrana. Kotor je bio je najveće središte kulturne djelatnosti, umjetničkog stvaralaštva toga doba, a osnivač festivala ima namjeru da dio te bogate baštine približi domaćoj i stranoj publici.

Učesnici konferencije za novinare – foto M.D.P

-Ono što je možda široj javnosti manje poznato, najstariji muzički, notirani zapisi u Crnoj Gori su upravo kotorski muzički zapisi. Želimo ponuditi publici, prije svega domaćoj, ali i stranoj, cijeli taj raspon od srednjeg vijeka do renesanse i ranog baroka u oktobru, u periodu koji nema toliko kulturnih događaja, kada sve gužve padnu i kulturne aktivnosti se na ovom području smanje. Kroz festival ćemo prezentovati dio baštine koji je nepoznat. Gregorijanska muzika, gregorijanika, renesansa,  rana polifonija i barok se jednostavno u Crnoj Gori vrlo rijetko ili skoro nikada ne izvode. Tu je potrebna drugačija stručnost i drugačiji instrumenti. Želimo domaćim kao i stranim posjetiteljima ponuditi otkrivanje te srednjovjekovne muzičke baštine koja nije samo muzika, već su u pitanju i muzičke povezanosti, kulturne veze i umjetničke razmjene koje su svoje središte nalazile upravo u Kotoru, jer Kotor stoji na raskrižju civilazacija, na raskrižju između istoka i zapada. Ovdje se isprepliću različiti kulturni i umjetnički uticaji. Katedrala Svetog Tripuna je idealan prostor za ovakve koncerte jer će svojom monumentalnošću i skladom dopustiti da se otkriju svi slojevi i karakteristike rane muzike, istakao je don Robert Tonsati.

Najavljujući sjutrašnji koncert Ivan Velikanov, dirigent, kornetista i orguljaš, objasnio je značaj uticaja venecijanske muzičke kulture na Kotor i Boku te približio javnosti istorijske instrumente na kojima će se koncert izvoditi.

-Danas svi poznaju Vivaldija kao glavnog venecijanskog kompozitora, ali i prije njega imamo tradiciju velikih kompozitora koji su ostavili dubok trag, kao što su Legrenci, Gabrijeli i naravno Monteverdi kao jedan od najznačajnih kompozitora toga doba. Izvodiće se muzika na istorijskim instrumentima, koji su u to vrijeme bili veoma rasprostranjeni, ali su danas rijetki. To su teorba (velika lauta), orgulje i kornet- potpuno zaboravljeni duvački instrument, rekonstruisan krajem 20. vijeka. Nisam siguran, ali mislim da će se kornet po prvi put čuti u Crnoj Gori, kazao je Ivan Velikanov. Pored njega, nastupiće operska pjevačica Jana Đakova, angažovana u Operskom I baletskom teatru Nižnjeg Novgoroda u Rusiji, kao I lautiskinja Marina Bjelova, koja je diplomirala na Konzervatorijumu u Veroni, a kasnije držala kurseve “Tradicije izvođenja barokne muzike” na više ruskih muzičkih akademija i škola.

Poveznica osnivača Festivala i samih umjetnika/izvođača bio je Ratimir Martinović, pijanista i direktor KotorArta, koji je svojim znanjem i iskustvom zdušno podržao realizaciju programa prvog Festivala rane muzike u Kotoru. S obzirom da je ovakav program nedostajao u kulturnoj ponudi ovoga podneblja, Martinović ovaj festival smatra kulturološki, istorijski i umjetnički izuzetno značajnim. Turistički on može biti interesantan u ovom periodu godine, jer ima mogućnost da privuče partikularnu publiku koja je zainteresovana za ovu, podjednako specifičnu oblast muzičke umjetnosti.

 Ulaz za koncert je slobodan.

/M.D.P./

Najčitanije