14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Vajarka Savina Ražnatović izlaže u Kotoru

Plakat

Izložba radova akademske vajarke Savine Ražnatović, polaznice master studija slikarstva i digitalne umjetnosti na Academia di belle arti Aldo Gali u Como u Italiji, biće otvorena u četvtrak, 31.avgusta u 20 sati u Gradskoj galeriji Kotora.

Savina Ražnatović, rođena 1993. godine na Cetinju, imala je privilegiju da odrasta u klimi oba roditelja konzervatora koji su posvećeno radili na očuvanju spomenika kulture širom bivše Jugoslavije. Atmosfera koja je je značajno uticala na nju, jer je već u ranoj mladosti shvatila značaj umetnosti kao odraza društva, istorije i identiteta. Iako je prvobitno planirala karijeru u modnom dizajnu, životni put ju je odveo u sasvim drugom pravcu. Prvobitno je studirala modni dizajn u Rimu, potom u Beogradu, ali sudbina ju je vratila na Cetinje, gde je započela studije vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti i diplomirala 2021. godine. Njen diplomski rad pod nazivom “Berešit” predstavlja prekretnicu u njenom umetničkom izražavanju.

Inspirisan je Jevrejskim misticizmom i predstavlja njeno razumevanje ovih tema kroz kolekciju tekstilnih skulptura i apstraktnih radova. Nakon završetka studija, radila je u OJU Muzeji Kotora, gde je stvarala komercijalne replike muzejskih eksponata od recikliranog papira. Takođe, pratila je korake svojih roditelja baveći se poslovima restauracije i konzervacije kulturnih dobara. Međutim, uz veliko poštovanje prema konzervaciji, osjećala je da je njeno pravo zvanje umjetnost i odlučila je da se potpuno posveti svom umjetničkom radu. Ne vezujući se strogo za jedan medij, trenutno eskperimentiše sa kolažima i digitalnom umjetnosti. Njena inspiracija proizlazi iz fascinacije skrivenim, nesvesnim i metafizičkim aspektima postojanja.

Umjetničkim istraživanjem Savina Ražnatović analizira nastanak svijeta, postojanje i sve ono što je nevidljivo, mistično, ali osećajno. Veruje da umjetnost nije samo konačan proizvod, već i proces stvaranja. Naglasak stavlja na energiju i misao koja je prisutna tokom stvaranja umjetničkog djela. Njeni planovi uključuju nastavak istraživanja digitalnih medija i uvođenje crnogorske publike u nove svetove umetnosti koji tek dolaze, a umjetničko putovanje obećava mnogo iznenađenja i novih stvaralačkih poduhvata, stoji u najavi galerista Milenka Premovića i Daliborke Kordić.

Izvor:M.D.P.

Najčitanije