35 C
Kotor

Slušaj online radio

Vakcinisanje u Hrvatskoj najvjerovatnije počinje 4. januara

Vakcina

Nakon objave da je Evropska agencija za lijekove (EMA) potvrdila kako će se sastati 21. decembra na izvanrednom sastanku vezanom za odobrenje vakcina protiv koronavirusa, oglasila se i hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

“Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) će na sjednici zaključiti svoju znanstveno-stručnu ocjenu predmetne vakcine protiv bolesti covid-19 pod uvjetom da na temelju dostavljenih podataka bude moguće provesti temeljitu ocjenu te potvrditi djelotvornost, sigurnost i kvalitet vakcine. Sjednica je zakazana nakon zaprimanja dodatnih podataka koje je CHMP u postupku ocjene zatražio od proizvođača. Prethodno najavljena izvanredna sjednica koja je bila planirana 29. decembra održat će se prema potrebi.

Večeras je u RTL-u Danas gostovala Goranka Petrović, specijalistica epidemiologije i zdravstvene ekologije te voditeljica Odjela za respiratorne bolesti u HZJZ-u.

Upitana je hoće li prvi građani biti vakcinisani prije Nove godine.

“Čini se izglednije da će prve doze doći početkom prvog mjeseca, najvjerojatnije već u ponedjeljak 4. januara i tad će početi sa vakcinisanjem”, kazala je.

“Tada će vakcine doći u Hrvatsku i onda nam treba određeno vrijeme da se ono distribuira. Vakcine će doći u sve županijske zavode za javno zdravstvo, a odatle će se distribuirati u one ustanove gdje nam je primarno potreba da se vakcinišu osobe, dakle, domovi za starije i nemoćne, i korisnici i osoblje, te naravno u zdravstvene ustanove, tu prvenstveno mislim na bolnice i odjele koji rade s Covid bolesnicima”, kazala je.

“Cjepivo dolazi u višedoznim pakiranjima i mora se rekonstituirati s fiziološkom otopinom. Tako pripremljeno cjepivo se mora davati u dozi od 0.3 mililitra po osobi. Pet osoba se iz jedne bočice može cijepiti”, dodaje.

“Inicijalna količina koja je planirana je trebala biti smanjena, tako da se sada čini da će doći 62.5 hiljada doza u prvoj pošiljci”, otkriva.

“Mi imamo prema planu za cijepljenje tačno ustanovljene prioritete koji idu u cilju zaštite osoba koje imaju povećani rizik teških oblika bolesti, hospitalizacije ili smrtnih ishoda. Ove osobe koje nisu u tom riziku, one ako se budu htjele cijepiti, doći će jako kasno na red”, kaže epidemiologinja.

Najčitanije