7.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Vatikanski Trg sv. Petra scenu rođenja Isusa prikazat će skulpturom od 720 tona pijeska

VATICAN CHRISTMAS

Tradicionalne jaslice na Trgu sv. Petra u Vatikanu po prvi puta će biti izgrađena od 720 tona pijeska.

Posljednja dva tjedna, profesionalni umjetnik pijeskom Rich Varano, usmjeravao je umjetnike iz Nizozemske, Rusije i Češke, a kako bi izgradili skulpturu visoku 5,5 i široku 16 metara.

Varanu, 60, umjetničkom direktoru masivne skulpture, ne smeta nadimak “Gospodin Pjeskar”. Pijesak je kaže njegov život i ljubav. Amerikanac sa Floride inače radi na relaciji Sjedinjene Države – Italija.

“Vrlo je posebna prilika izraditi skulpturu na ovom mjestu prepunom povijesti, kulture, toliko umjetnosti ali u sjeni svojih umjetnika”, rekao je Varano za Reuters dok je njegova ekipa stručnjaka u tišini završavala projekt čije javno predstavljanje slijedi u petak.

“Nevjerojatno je smjerno iskustvo biti ovdje”, napominje Varano.

Teški kamioni dopremili su pijesak sredinom studenog, koji je posebne vrste specifične za oblikovanje, a dolazi iz sjevernog talijanskog obalnog gradića Jesolo, u blizini Venecije.

Pijesak je bio zbijen u veliki pravokutnik, a umjetnici su odmah krenuli sa oblikovanjem od vrha naniže, pomognuti alatima poput štapova, žlica, pa čak i dentalnih alata za sitnije dijelove.

“Ono što izdvaja nas profesionalce od običnog čovjeka koji se igra na plaži jest to da mi razumijemo kako pijesak dobro lijepiti”, rekao je Varano.

Scena se sastoji od Josipa, Marije, djeteta Isusa, anđela, pastira, životinja i tri mudraca, koji su prema Bibliji pratili zvijezdu na istoku koja ih je dovela do Betlehema.

Varano je naglasio kako pijesak sa plaže nije dobar, ponajviše jer nije dobar za rad. Pijesak koji koristimo pronalazi se u unutrašnjosti i najsličniji je pijesku sa obala rijeka.

Velika nadstrešnica osiguravat će scenu od kiše, a plastični zastori biti će spušteni u slučaju oluja ili snažnih vjetrova, sve dok se ne rastavi u siječnju.

“Ovo je prolazna umjetnost koja ne može trajati zauvijek”, rekao je Varano te je dodao da ako bi htjeli, mogla bi trajati i neodređeno.

Varano je poručio kako očekuje ponešto kritika od konzervativaca koji misle da bi scena rođenja trebala biti sastavljena od tradicionalnih skulptura.

“Ne bih se iznenadio ako bi se pojavili zabrinuti ljudi, no u isto vrijeme ima toliko onih koji će uživati u skulpturi, i to me najviše veseli”, zaključio je Varano.

Nakon što božićna sezona završi, pijesak će vratiti te će biti korišten za nove pješčane skulpture.

Izvor:Hina

Najčitanije