12 C
Kotor

Slušaj online radio

Vatrogasci moraju uskoro da napuste hotel „Tivat“, u opciji opet privremena rješenja

Ulaz u vojni objekat Opatovo u Tivtu

Služba zaštite Opštine Tivat (SZS) uskoro će morati da napusti prostorije hotela „Tivat“ na Seljanovu u kojia je smještena poslednje četiri godine.

Opštinari u Tivtu za sada nisu sasviom sigurni na koju će naredu lokaciju biti preseljeni tivatski vatrogasci jer su u opciji dvije mogućnosti: prostor nekadašnjeg vojnog objeka Opatovo na istoimenom lokalitetu na putu Tivat-Lepetane, odnosno dio prostora u dotrajaloj baraci u kojoj je već četrdesetak godina, smješteno Odjeljenje bezbjednosti Tivat.

HTP „Primorje“ iz Tivta u člijem je sastavu do sada bio hotel „Tivat“ taj je stari ugostiteljski objekat koji je već duže van svoje osnovne- turističke funkcije, nedavno zajedno sa zemljišnim kompleksom oko tog objekta, prodalo kompaniji ALK Montenegro iza koje stoje ruski i investitori iz Novog Pazara. Oni namjeravaju da struše stari hotel na tom mjestu uskoro započnu izgradnju  novog luksuznog hotelsko-stambeno-poslovnog kompleksa. Zbog toga se i SZS Tivat mora uskoro iseliti sa ove lokacije na koju je ona inače, došla prije četiri godine zato što je to trebalo biti privremeno rješenje za njen smještaj do okončanja izgradnje novog Vatrogasnog doma koji je prostorno-planskom dokumentacijim, predviđen u Gradiošnici.

SZS Tivat je, i u vrijeme dok je na njenom čelu bio Zoran Barbić (DPS) bila vrlo rezervisana prema ideji izgradnje Vatrogasnog doma u Gradiošnici, smatrajući da je ta lokacija potpuno neogovarajuća i pogrešno određena u osdnosu na potrebe grada i područja Tivta na kojima živi ili radi najveći broj ljudi i da iz Gradiošnice, vatriogasci ne kogu nemogu efikasno „pokriti“ centar grada i naselja Seljanovo, Lastva i Lepetane. Dugogodišnji problemi sa izmještranjem dijela dalekovoda koji prelazi preko parcele za gradnju Vatrogasnog doma u Gradiošnici do sada su onemogućili početak izgradnjetog objekta. U međuvremenu je nova lokalna vlast građanskih listi NP-BF-GB, inicirala da se Vatrogasni dom, zajedno sa novom policijskom stanicom u Tivtu, gradi na drugoj lokaciji – na opštinskom zemljištu u blizini školskog centra, na mjestu gdje već četrdesetak godina stoji dotrajala baraka u kojoj je smješteno Odjeljenje bezbjednosti Tivat. Taj projekat, iako je urgentan i sa stanovišta potreba opštine, ali i države koja u Tivtu već decenijama ne obezbjeđuje adekvatne uslove za rad i funkcionisnaje policije, međutim, nije prošao kod Vladine komisije i nije uvršetn u spisak investicija koje će se realizovati sredstvima državnog kapitalnmog budžeta u 2022.

Iz Opštine Tivat nam je je rečeno da su, svjesni činjenice da će SZS vrlo brzo morati da napusti hotel „Tivat“, od Ministarstva odbrane tražili i dobili saglasnost da gradsku Službu zaštite privremeno smjeste u nekadašnjem vojnom objektu Opatovo.

SZS Tivat – vatrogasci

Na Opatovu je decenijama, funkcionisao nekadašnji pogon tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal za remont i proizvodnju artiljerijske municije i drugog naoružanja. Po prestanku rada Arsenala u ljeto 2007. zatvoren je i ovaj pogon koji je kasnije korišten kao vojno skladište, da bi ga prije nekoliko godina, i vojska napustila smatrajući ga neperspektivnim za potrebe odbarne zemlje.

Prema riječima Milorada Giljače (NP), komandira SZS Tivat, Opatovo prostorno i sa vrstom objekata koje ima, odgovara potrebama ove službe, ali su tamošnji objekti u vrlo lošem i  devastiranom stanju. Drugi problem je lokacija tog objkta koji je udaljen od centra Tivta i naselja na južnom i istočnom kraju grada, pa se kod njega javna isti problem koji bi vatrogascci imali u Gradiošnici, samo u  „suprotnom smjeru“, u odnosu na efikasno pokrivanje cijelog grada.

Predstavnici Direkcije za investicije Opštine Tivat obišli su objekte u Opatovu i procijenili da bi za njihovo dovođenje u stanje pogodno za privemeni snještaj vatrogasaca, njihovih specijalnih vozila i opreme, trebao izdvojiti minimum oko 20 hiljada eura.

„To, i činjenica da je Opatovo udaljeno od centra grada, te da ima vrlo nezgodan izlazak za vozila iz tog kompleksa na Jadransku magistralu, nam je ograničavajući faktor da pređemo na ovu lokaciju. Druga opcija nam je da se premjestimo u dio barake policije kod škoslkog centra, a koji ona ne koristi i da se ovdje privremeno smjestimo, sa mprovizovanim parkiralištem za naša vozila. Još vagamo za koju ćemo se varijantu opredijeliti“- kazao je Giljača.

Inače, prema rješenju na kojem je svojevremeno insistirala administracija bivšeg gradonačelnika Tivta Dragana Kankaraša (DPS), bilo je predviđeno da se nova zgrada Vatrogasnog doma za SZS Tivat vrijedna preko 400 hiljada eura, gradi u Gradiošnici. Jednostavna zgrada od većinom prefabrikovganih elemenata, a ne čvrste gradnje kako se obično Vatrogasni domovi prave u svijetu, trebalo je da ima nešto preko 1.000 kvadratnih metara korisne površine. Pored osam garaža za vatrogasna vozila od kojih četiri biti potpuno zatvorene sa istalacijama za napajanje vozila električnom energijom i komprimovanim vazduhom, novi Vatrogasni dom u Gradionici trebalo je da ima i smještajne prostorije za boravak vatrogasaca, skladište, radionice i druge neophodne sadržaje, ali je vatrogasna sxtruka bila vrlo nezadovoljna ovakvim rješenjem i pogotovo, lošim pozicioniranjem ovog objekta u odnosu na potencijalne vatrogasne izazove u gradu Tivtu.

Izvor:S.L.

Najčitanije

Bokeski-Forum_320x250