14.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Veče dokumentarnog filma Zdravka Velimirovića

Veče filma

U Velikoj sali Centra za kulturu Tivat u srijedu 29. marta od 20 sati, biće održano veče dokumentarnog filma Zdravka Velimirovića.

Kako sačuvati grad (1987) je dokumentarni film o Kotoru poslje razornog zemljotresa 1979. godine. Film je posvećen Bokeškoj mornarici i bavi se ponovnim uzdizanjem grada, suživotom, kulturom i njegovom tradicijom. Ovo je priča za sve buduće generacije da shvate civilizacijsku poruku svojih predaka i njihovih predhodnika.

Ulaz je slobodan.

Zdravko Velimirović je rođen 11. oktobra 1930. godine na Cetinju. Bio je jugoslovenski filmski, televizijski, radio i pozorišni reditelj, scenarista i profesor filmske režije. Filmsku i pozorišnu režiju diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1954. godine. Završio je Visoku filmsku školu u Parizu – IDNES. Bio je redovan profesor filmske režije, šef katedre i dekan na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1976 – 1996) kao i vanredni profesor na Univerzitetu u Montrealu 1990. godine. Režirao je osam igranih filmova, bio je autor 37 kratkih, dugometražnih i dokumentarnih ostvarenja. Njegovi filmovi su predstavljali jugoslovensku kinematografiju na brojnim internacionalnim filmskim festivalima. Film „Dan četrnaesti (1960)“ bio je prvi jugoslovenski film u zvaničnoj konkurenciji na Festivalu u Kanu. Dobio je više od 20 nagrada i priznanja među kojima su: Zlatna arena za režiju i Zlatna arena za scenario u Puli, zlatna i dvije srebrne medalje na Festivalu dokumentarnog filma u Beogradu, „Grand prix“ na Festivalu u Aveiru i Specijalna nagrada žirija u Lajpcigu. Savez filmskih stvaralaca Ruske Federacije dodijelio mu je Povelju za „vidan doprinos svjetskoj kinematografiji” 2001. godine. Zalagao se ne samo za bolji položaj filmskih stvaralaca, nego i za mjesto i dostojanstvo profesije filmske umjetnosti u vihoru istorijskih zbivanja, bavio se i umjetničkom fotografijom, a svojim djelima, kako je i sam jednom prilikom napisao, borio se za ljudskost, dostojanstvo, ljepotu i dobrotu.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije