21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Veče posvećeno najstarijoj javnoj biblioteci u Crnoj Gori – „Biblioteci opštestva risanskog“

Risan – foto Boka News

Veče posvećeno najstarijoj biblioteci, osnovanoj 1835. godine u Risnu, sa osvrtom na stare čitaonice u Boki Kotorskoj u organizaciji NVO “Društvo prijatelja grada Risna” i “Boccha di Cattaro” biće organizovano u utorak, 26. oktobra u 18 sati. U programu učestvuju Marija Starčević, rukovoditeljica Gradske biblioteke i čitaonice u Kotoru i Jasmina Bajo, predsjednica Udruženja bibliotekara Crne Gore.

“O radu biblioteke je sačuvano veoma malo podataka i pretpostavlja se da je osnovao Vuk Popović, istaknuti kulturni stvaralac i organizator kulturnog života u Risnu početkom 19.vijeka.

Risan luka – Risano mit Hafen und Mole, vom Meer aus, before 6/1/1918.

Tokom drugog svjetskog rata u Risnu je radila ilegalna biblioteka koja je propagirala komunizam, budući da je na čelu risanske opštine uoči rata bio komunista, advokat Nikola Đurković.

Od izgradnje Narodnog doma, zadužbine Vasa Ćukovića, biblioteka se nalazila u prizemlju opremljena otmenim mobilijarom svojstvenim za to doba i u skladu sa ambijentom Narodnog doma za kojim i danas građani Risna žale. Dom je srušen i još uvjek ne postoji prostor za društveni i kulturni život mjesta. Nakon zemljotresa biblioteka “Veljko Ćatović” je ostala bez svojih prostorija a novi krov nad glavom našla je 2012. godine,  kada je smještena u montažni objekat na ulazu u Luku Risan. Na otvaranju renovirane biblioteke, predsjednica Udruženja bibliotekara Crne Gore, Jasmina Bajo je istakla:

“Biblioteka “Veljko Ćatović” broji 11000 publikacija klasifikovanih po UDK sistemu i ne posjeduje nikakav katalog tako da izrada kataloga pedstavlja jedan od osnovnih zadataka bibliotekara u narednom periodu. Izazovi pred kojima se nalaze biblioteke i bibliotekari u današnje doba su višestruki. Prije svega to je složen kulturološki i opštedruštveni problem sa dalekosežnim posledicama – kriza knjige i čitanja. Bibliotekari treba svojim znanjem, profesionalizmom i inventivnošću da podstiču na čitanje, upućuju na relevantne naučne izvore i na adekvatan način odgovore zahtjevima informatičkog doba i korisnika od onih najmlađih koji tek stupaju u svijet knjige, onih koji knigu ponekad zanemaruju iz različitih razloga,prvenstveno pod uticajemsavremenih trendova koji prednost daju drugim medijima, do onih kojima je knjiga svakodnevno potrebna,  a zahtjevi visoki” – kaže se u saopštenju organizatora.

plakat

U slučaju lošeg vremena događaj će biti organizovan na loklalitetu Rimskih mozaika u Risnu.

Najčitanije