17 C
Kotor

Slušaj online radio

Večeras, 10. jula se spušta zavjesa 32. KFPD

Večeras, 10. jula se spušta zavjesa 32. KFPD
Ljetnja pozornica ovih dana

Za svakoga ponešto, za ponekog sve – ovako su djeca, roditelji i pozorišni djelatnici ocijenili program 32. Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Večeras, srijeda 10.jula od 21 sat, nakon devet dana “dječijeg feštanja”, na Ljetnjoj pozornici će biti objavljene nagrade Dječijeg žirija i Žirija grada Kotora. Djeca će vratiti ključeve grada gradskim vlastima i time će zavjesa Festivala biti spuštena, ali prije toga će ansambl JU Bosansko narodno pozorište Zenica obradovati djecu izvedbom predstave “Ježurko Ježić”.

Od 2. do 10. jula izvedene su predstave “Mihajlo Pupin-Idvorski” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović Zrenjanin, “Misli zeleno” Umjetničkog ateljea “Arlekin”, Kraljevsko pozorište Zetski dom/Centar za kulturu Prijestonice Cetinje,  “Tobi” Teatra za djecu i mlade (Teatar za deca i mladinci) iz Skoplja, “Grad svjetlosti” Pozorišta za decu i mlade Kragujevac, “Ksenija i lovac” Pozorišta mladih Novi Sad, “Velika tvornica riječi” Kazališta Mala scena iz Zagreba, “Je li to samo san” Udruženja dramskih glumaca Mundo Mondo iz Sarajeva, “Rijeka” Studija Damuza iz Češke, “Pogledaj unutar sebe”NU Crnogorska ekspertska mreža za održivost I inovacije iz Podgorice, “Screenagers” produkciji Premier Strategeme iz Francuske i Omnibus iz Hrvatske,, “Tarzan-gospodar džungle”Gradskog pozorišta Podgorica. Od ukupno 12 predstava, njih sedam pretenduju na neku od nagrada.

Ovogodišnji saziv žirija grada čine Predrag Nikolić, Ivana Stanić, Ljubica Krivokapić i Jelena Vukasović. U dječjem žiriju ove godine su na preporuku kotorskih osnovnih škola Talia Hoffmann, Milena Lopušina, Milica Kovač, Nikolas Katharos, Matija Labović, Nastasija Ivanović, Kosta Ćetković, Anja Dragojević, Luka Vujković, Marija Radonjić i Ksenija Kovačević.

Iz predstave Tarzan GP Podgorica

Pored pozorišnog, izveden je i bogat prateći program sa edukativno-teorijskim sadržajima, dječjim scenskim stvaralaštvom, književnim i likovnim programom, a veoma posjećene bile su i kreativne radionice. Osim u Kulturnom centru i na Ljetnjoj pozornici, programi su se održavali na Trgu od oružja, na Pjaci od Kina i u Kreativnom habu (zgradi Starog zatvora).

Manje i veće, teže i lakše zadatke tokom Festivala obavljalo je oko 70 volontera, koji su krasili Grad prepoznatljivim majicama, ubrzanim koracima i smijehom.

„Korak po korak….grad“ poruka je i slogan 32. Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji je ove godine organizovan je u saradnji Opštine Kotor – Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Javne ustanove Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Turističke organizacije Kotor. Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Države.

-Kako je i na otvaranju navedeno, sada smo najbliži osnivanju JU Pozorište za djecu i mlade Kotor, koja će u što skorijem roku prihvatiti zadatak pripreme 33. Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji upravo uz djecu Kotoru donosi i potvrđuje status Grada, saopštili su iz KFPD- za BN.

/M.D.P./

Najčitanije