9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Veličanstvena jedrilica “Maltese Falcon” koja intrigira cijeli svijet uplovila u Dubrovnik

Maltese Falcon Foto: Goran Mratinović / Dubrovački dnevnik

Jedrilica ‘Maltese Falcon‘ uplovila je jučer u grušku luku, a zaljubljenici u jahte i luksuzna plovila nazivaju je jednom od najsenzacionalnijih jahti u posljednjih 100 godina te jednom od najvećih jahti na svijetu, piše Dubrovački dnevnik.

Ova jahta od 147 dwt je izgrađena 2006. godine, a plovi pod zastavom Malte. Duga je 88 metara, a široka 12,5 metara, navodi Marine Traffic.

Ima tri jarbola, hvaljena je kao trijumf dizajna i inženjeringa, a ono što je najsenzacionalnije kod nje je njen jednostavni sustav upravljanja. Naime, brodom može upravljati samo jedan čovjek i to pomoću joysticka, no radi se ujedno o jednoj od nasloženijih jedrilica na svijetu.

Plovimo što bliže vjetru, kao i svaka jahta bilo kojeg dizajna koja ima više od jednog jarbola. Mogu naučiti svakog mornara kako upravljati ovom jahtom za pet minuta. Koliko ja znam, to nije slučaj s nijednim drugim velikim brodom s vitlom,” izjavio je njen kreator Tom Perkins.

Njena unutrašnjost je napravljena od drva, kože, čelika i stakla, ima jedan glavni apartman i pet dodatnih kabina za goste, kao i osam za posadu, a osvojila je 15-ak nagrada i priznanja.

Najčitanije