25 C
Kotor

Slušaj online radio

„Velika Zlatna mimoza” filmu „S one strane” Zrinka Ogreste

30. Filmski festival Herceg-Novi Montenegro film festival
30. Filmski festival Herceg-Novi Montenegro film festival

Gran pri jubilarnog 30. Herceg Novi-Montenegro filmskog festivala, „Velika Zlatna mimoza”, pripala je filmu „S one strane” Zrinka Ogreste.

Nagradu „Zlatna mimoza” za najbolju režiju žiri je dodelio Daliboru Mataniću za hrvatsko-srpsko-slovenački film „Zvizdan”, dok je „Zlatna mimoza” za najbolji scenario uručena scenaristkinji i rediteljki filma „Naša svakodnevna priča”, Ines Tanović.

„Zlatne mimoze” za najbolju mušku i žensku ulogu osvojili su glumci iz filma „Smrt u Sarajevu” Danisa Tanovića: Izudin Bajrović za lik Omera i Snežana Vidović za lik Lamije, a „Zlatna mimoza” za kameru dodeljena je Erolu Zubčeviću.

Crnogorski debitantski film „Ispod mosta, među stijenama” Pavla Simonovića dobio je Specijalno priznanje kao i nagradu Fedeora – Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana.

Nagrada „Živko Nikolić” jednoglasno je pripala Mirjani Karanović za film „Dobra žena”
U čast festivalskog jubileja nagrada „Milan Žmukić”, koja nosi ime osnivača ove manifestacije, na otvaranju je uručena glumcu Mustafi Nadareviću, a sinoć na zatvaranju Ljubiši Samardžiću, jednoj od najvećih legendi jugoslovenske i srpske kinematografije.

Žiri međunarodnog takmičarskog programa dokumentarnih filmova „Zlatnu mimozu” za najbolji film dodelio je kirgiskom filmu „Nastavnik fizičkog, zlato i reka” Amanbeka Ažimata. Nagrada žirija pripala je hrvatskom filmu „Veruda- Film o Bojanu” Igora Bezinovića, a dodeljena su i dva specijalna priznanja dokumentarcima „Lice Ukrajine: Audicija za Oksanu Bajul” Australijanke Kiti Grin i „Priča o ljubavi, ludilu i smrti” Čileanca Mihaela Bustosa Gutijeresa.
U programu studentskih filmova Gran pri je dodelio filmu „Sve je više stvari koje dolaze”, rediteljke Jelene Gavrilović sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Specijalnu nagrada za montažu žiri je dodelio Nataši Pantić (FDU, Beograd) za filmove „Put za Kujumbu” i „Sve je više stvari koje dolaze” a specijalnu nagradu za scenario Borisu Grguroviću i Tisi Milić (FDU, Beograd), za film „Svetski rekorderi”

Najčitanije