23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Veliki uspjeh jedriličara iz Boke – Truš i Šantić treći u klasi “per due” na regati Brindisi – Krf

Jedriličari iz Boke, dr Nikša Truš i Zvjezdan Šantić, ostvarili su veliki uspjeh na 34. internacionalnoj prestižnoj regati Brindisi – Krf, koja je jedrena od 16 – 18. juna. Oni su osvojili treće mjesto u klasi per due, u generalnom plasmanu četvrto mjesto po ORC premjeru u svojojoj klasi, a 13 mjesto u generalnom po ORC..

O veličini uspjeha dovoljno govori podatak da je na regati Brindisi – Krf, učestvovalo preko 120 jedrilica iz cijeloga svijeta. Iz osam država

Samozatajan, skroman, bez velikih riječi, iskusni morski vuk, skiper i vlasnik 9,4 metra duge jedrilice „Chita“, inače dr veterine Nikša Truš, nakon povratka sa regate, ovaj put nije krio zadovoljstvo postignutim uspjehom.

Regata Brindisi – Krf Truš i Šantić Regata Brindisi – Krf, Photo Roberta Rastrelli

„Ovo je bio četvrti put da sam učestvovao na prestižnoj regati Brindisi-Krf, druga osvojena nagrada. Stratovali smo tačno u podne 16. juna a na cilj smo stigli sutradan ujutro u sedam sati, ukupno 95 milja. Uglavnom je puvao lagani maestral tako da smo pola regate jedrili na spinaker jer nije bilo jakog vjetra. Interesantno je da od cilja do marine gdje smo bili smješteni u Grčkoj potrebo nam je bilo šest šasti vožnje motorom, to je sve u interesu turističke promidžbe.  Ukupno na moru smo bili osam dana i preši oko 400 milja“ – kazao je za Boka News dr Nikša Truš.

Što se tiče organizacije sve je bilo perfektno, to je nacija kulture i velika dobrodošlica za sve učesnike. Tu atmosferu, ljubaznost jednostavno treba doživjeti, oni od svega naprave spektakla, na startu iz Bridizija ispratili su nas avioni koji su ispuštali koloritne efekte, priča nam Truš.

Regata Brindisi – Krf, Photo Roberta Rastrelli

„Brindisi – Krf  Međunarodna regata” osnovana je 1986. Zahvaljujući priznanjima dobijenima iz godine u godinu, od 1998. godine, slava Regate proširila se izvan granica Italije i Grčke, povećavajući broj učesnika iz svih krajeva svijeta. Cilj stvaranja virtualnog mosta između svih ljudi s kojima se Jadran i Jonsko more susreću kroz sport, jedrenja, okrunjen je uspjehom, tako da od 2000. do 2002. godine, zapravo, utrka je održana pod okriljem Ujedinjenih naroda kao “Utrka za ljudska prava”.

Najčitanije