20 C
Kotor

Slušaj online radio

Venecija zablistala u punom sjaju, mjere gotovo skroz ukinute!

Venecija

Vlasti u Italiji donijele su odluku o popuštanju epidemioloških mjera na području Venecije, čime je jedan od dragulja talijanskog turizma ponovo oživio.

Tome svjedoče i prve veće grupe turista u ovom gradu.

Prema novoj odluci, barovi i restorani u Veneciji mogu ostati otvoreni bez vremenskih ograničenja, što je velika stavr s obzirom da su ograničenja na rad ugostiteljskih objekata bila na snazi od listopada 2020. godine.

Mjere poput nošenja maski i fizička distanca ostaju na snazi, dok su ostale mjere u potpunosti ukinute. Nakon dugo vremena ukinuta je i mjera policijskog sata što je odluka koju su Venecijanci naročito pozdravili.

Popuštanje mjera donijelo je i novu nadu turističkim radnicima i građanima Venecije koji u narednom periodu očekuju veći priliv gostiju.

– Počeli smo s radom, nadamo se uspješnoj sezoni, rekao je stanovnik Gino D’Ambrosio.

Prije pandemije koronavirusa, Venecija je privlačila i do 30 milijuna turista na godišnjem nivou, no nakon što je virus upetljao svoje prste – grad koji se rijetko može zamisliti bez turista, pretvorio se u “grad duhova”.

– Venecija bez turista zaista je tužna, rekla je stanovnica Venecije Tiziana Alterio.

Italija je od početka pandemije koronavirusa zabilježila više od 126.000 smrtnih slučajeva. Međutim, kako napreduje kampanja cijepljenja protiv koronavirusa, tako i talijanske vlasti ublažavaju ograničenja u cijeloj zemlji.

Venecija, tačnije regija Veneto proglašena je “bijelom zonom” uz još tri regije za koje se smatra da predstavljaju područja u kojem se bilježi nizak rizike od zaraze koronavirusom. Ostale talijanske regije trenutno su u “žutoj zoni”.

Najčitanije