20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Vijek pozorišne čarolije u Tivtu – od “Protekcije” do “Purgatorija” (2. dio)

Ljubav Tivćana ka pozorišnoj umjetnosti ne jenjeva. Voljeli su, umjeli i znali sami da režiraju i igraju „na daskama koje život znače“, a i kada su se odlučili na profesionalnu produkciju nisu omanuli. Svjedočanstva o vijeku pozorišnih dešavanja ispisuje Slavko Krstović.

KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO „BRATSTVO“ (dramska sekcija)

Dramska sekcija KUD- a Bratstvo u predstavi Na straži, 1953.

Petar Pero Staničić kazivao je Tomislavu Grgureviću („Boka“, br. 44, str. 5, 01.05.1973.g.) da je odmah nakon oslobođenja Tivta od njemačke soldateske, 21. novembra 1944. godine, dobio zadatak da osnuje pozorišnu grupu. Njihova prva predstava, za koju su se pripremali samo desetak dana, bila je Nušićeva „Protekcija“, koju su odigrali u najvećoj hali „Arsenala“ pred preko hiljadu ljudi.

Кulturno-umjetničko društvo „Bratstvo“, po riječima Pera Staničića osnovano je 1944. godine, neki drugi izvori pominju godinu 1945., a u novinama se prvi put pominje 1947. Naredne godine na Cetinju je održana prva republička smotra kulturno- umjetničkih društava i grupa, a nakon svega viđenog Uprava Kulturno prosvjetnog saveza NR CG odlučila je „da dramska grupa radničke omladine iz Tivta dobije pismenu pohvalu i minijaturnu biblioteku“.

U odnosu na prethodne godine, „Bratstvo“ je 1951.  mnogo popustilo u svom radu, a dramska sekcija je tek zadnjih dana godine dala pozorišni komad „Zabluda matere“ od Tomića.

U istom članku pohvale zavređuje društvo iz Lepetana:

„Uloga pozorišta u prosvjećivanju masa“

… Društvo „Jedinstvo“ u Lepetanima zahvaljujući pomoći učiteljice Natalije Borovski, dobro je razvilo kulturni i prosvjetni rad u mjestu. Treba istaći i to da je ono dobro podmlađeno i da u njemu sada radi pretežno omladina. Dramska sekcija ovog društva pripremila je „Izbiračicu“ od Koste Trifkovića i sa njom posjetila okolna sela, dok će na smotri nastupiti sa komadom „Senkin izbor“. Učiteljica je organizovala da stariji omladinci svakih petnaest dana održe po jedno predavanje, poslije čega slijede recitacije i igranka. Prvo predavanje bilo je „Uloga pozorišta u prosvjećivanju masa“.

„Pobjeda“, br. 29. str. 4, 03.02.1952.g.

 Rad KUD-a „Bratstvo“ i Mjesnog amaterskog pozorišta prati se zahvaljujući publikaciji „Centar za kulturu Tivat – 30 godina“, koju je priredio i dizajnirao Neven Staničić. U tom zahtjevnom poslu, obavljenom 2000. godine, na prikupljanju dokumentacije su mu pomagali: Anđelko Stjepčević, Anto Krstović, Dragan Rajčević, Savo Milutinović, Goran Pean, Anuška Vlahović, Slobodanka Ercegović, Ivan Stipanić, Stanko Berberović i Zdenko Radošević.

1945 – 1950.g.

Diletantska sekcija JSRN Pomorskog arsenala- Tivat

„Svet“ (Branislav Nušić)

Glumci: Staničić Petar, Buser Ruža, Kristan Mirena, Poropat Divna, Pean Ivo, Fažo Nada, Bačanović Senka, Sindik Branko, Alić Neda, Sindik Tomislav, Gverović Ivka, Belan Smiljka i Perić Vesela.

1952.g.

KUD „Bratstvo“ (dramska sekcija)

 „Zabluda matere“ (Josip Eugen Tomić)

Redatelj Staničić Petar, tehnički redatelj Stipanić Vjekoslav

Glumci: Petković Tripo, Alić Neđeljka, Toić Neđeljka, Medo Anto, Radošević Mato, Sindik Tomislav, Bogojević Stanislav, Gverović Ilka, Kubiček Edita, Palačković Ksenija, Rosanda Albino i Matković Vilma.

Dramska sekcija KUD- a Bratstvo u predstavi Na straži, 1953.

1953.g.

 KUD „Bratstvo“ (dramska sekcija)

„Na straži“ (Viktor Car Emin)

Redatelj Staničić Petar, tehnički redatelj Stipanić Vjekoslav

Glumci: Radošević Mato, Gverović, Ilka, Toić Nedjeljka, Alić Nedjeljka, Tripović Anton, Medo Anton, Sindik Tomo, Staničić Anton, Petković Tripo, Vuksanović Milenko, Petković Slavica i Radošević Milenko.

1954.g.

KUD „Bratstvo“ (dramska sekcija)

 „Tako je moralo biti“ (Branislav Nušić)

Redatelj Staničić Petar, tehnički redatelj Stipanić Vjekoslav

Glumci: Sindik Tomislav, Vuksanović Jasna, Alić Neda, Staničić Slavica, Petković Tripo, Staničić Anton, Tripović Anton, Radošević Milenko, Radošević Mato i Toić Nada.

MJESNO AMATERSKO POZORIŠTE TIVAT

Mjesno amatersko pozorište Tivat osnovano je odlukom NO Opštine Tivat, a prvi sastanak održali su 16. Januara 1955. godine u  Radničkom domu „Gracija Petković“. Uprava je na sastanak pozvala sva lica, koja imaju smisla i ljubavi za glumu da učestvuju u radu pozorišta u koje su prešli članovi dramske sekcije KUD- a „Bratstvo“..

Prva premijera održana je 2. maja 1955.g.

 „Čvor“ (Petar Petrović Pecija)

Redatelj Staničić Petar, tehnički redatelj Stipanić Vjekoslav

Glumci: Tripo Petković, Edita Kubiček, Slavko Rajčević, Anto Nikolić, Marija Ratković i Neda Toić.

Mjesno amatersko pozorište, predstava Pučina, 1958.

„Iz mraka“ (Miroslav Feldman)

Režija Stjepčević Toni, tehničko vođstvo Stipanić Vjekoslav

Glumci: Božanka Đurović, Sonja Kubiček, Milenko Radošević, Niko Stjepčević i Toni Stjepčević.

„Izbiračica“ (Kosta Trifković)

Redatelj Staničić Petar, tehnički redatelj Stipanić Vjekoslav

Glumci: Miroslav Slaby, Slavenka Pavlović, Božica Štingl, Zinka Turin, Anton Krstović, Julijana Petković, Zorka Vujković, Tomo Sindik, Mato Radošević, Ivo Mirković i Stjepan Bjelica.

„Buco je ipak lijep“ (Žan Dedetr)

Redatelj Staničić Petar, tehnički redatelj Bjelica Stijepo

Glumci: Josip Bazeli, Marija Ratković, Neda Toić, Sonja Kubiček, Miroslav Slabi, Slavko Rajčević, Edita Kubiček, Božica Stingl i Ana Pervetić.

Kulturni život Tivta

Sve predstave odlično posjećene

Kulturno-zabavni život Tivta živ je i raznovrstan. Mjesno amatersko pozorište dalo je šest vrlo uspjelih premijera, a tokom čitave prošle godine 20 predstava (u samom mjestu i bližoj okolini). Sve predstave bile su odlično posjećene. Rad ovog mladog kolektiva zaslužuje naročitu pažnju, jer su njegovi članovi, radnici Remontnog zavoda, postigli dobre rezultate. Posljednja premijera „Buco je ipak lijep“ od francuskog komediografa Žana Dedetera spada u njhova najbolja ostvarenja. Komad je davan nekoliko puta pred punom kućom.

Na repertoaru za ovu sezonu još se nalaze „Jakov Ruda“ od Cankara i „Dva tuceta crvenih ruža“ od Goldonija.

U toku ove godine oformljena je pri pozorištu i folklorna sekcija, sastavljena od omladinaca, koja je priredila nekoliko vrlo uspjelih večeri narodnih igara i pjesama. Grupa je gostovala i po okolnim mjestima.

Mjesna muzika dala je nekoliko koncerata – ljeti na obali, a zimi u sali Radničkog doma.

M., „Pobjeda“, br. 13, str. 10, 25.03.1956.g.

Seksirama Mjesnog amaterskog pozorišta1972.

1956.g.

„Mladost pred sudom“ (Hans Tiemayer)

Redatelj Bazeli Josip, tehnički redatelj Staničić Petar

Glumci: Josip Bazeli, Tripo Petković, Franciska Goljevček, Božica Štingl, Anto Božinović, Slavko Glibota, Edita Vujičić, Slavko Rajčević, Marija Ratković i Stjepo Bjelica.

„Dr“ (Branislav Nušić)

 Režija Petar Staničić, tehničko vođstvo Stjepan Bjelica

 Glumci: Lina Brađolica, Slavko Glibota, Jasna Vuksanović, Tonka Hausmasters, Boško Vuksanović, Edita Vujačić, Anita Rajčević i Mladen Pean.

1957.g.

„Slučaj gospođe Herison“ (Margaret Mejo)

Redatelj Staničić Petar, tehnički redatelj Bjelica Stjepan

Glumci: Anton Medo, Nevenka Pavlović, Slavko Rajčević, Neda Toić, Senka Novaković, Anton Rajčević, Marija Novaković, Jasna Vuksanović i Tomislav Sindik.

„Inspektor dolazi“ (J. B. Priestley)

Redatelj Bazeli Josip, tehnički redatelj Bjelica Stjepan

Glumci: Josip Bazeli, Jasna Vuksanović, Slavica Staničić, Anto Božinović, Vladimir Matijević i Miroslav Slaby.

Kabare sezona 1977-78

Podijeljene nagrade učesnicima Trećeg festivala

Treći festival amaterske i dramske djelatnosti, koji je održan na Cetinju završen je dodjelom nagrada najboljim učesnicima. Specijalni žiri (u sastavu Miloš Jeknić, upravnik Narodnog pozorišta u Кotoru, Dimo Vujović, profesor Više pedagoške škole u Cetinju, Nikola Vavić, reditelj Narodnog pozorišta u Nikšiću, Božo Bulatović književnik iz Cetinja i Sreten Perović, književnik iz Titograda) predložio je da se nagradom od 50 hiljada dinara nagrade dramske grupe iz Tivta za pretstavu „Inspektor je došao“ od Pristlija, dramska grupa kulturno-umjetničkog društva „Dušan Bošković“ iz Ivangrada za pretstavu drame „I plovi bijeli oblak“ od Ivana Raosa i dramska grupa iz Кumbora za pretstavu „Skampolo“ od Nikodemija. Od kulturno-prosvjetnih društava sa sela nagrađena je dramska grupa iz Lješkopolja za uspješno izvođenje drame „Zulumćar“ od Svetozara Ćorovića.

 Pored toga, nagradama od po 40 hiljada dinara nagrađene su dramske grupe …

 „Pobjeda“, br. 30, str. 11, 21.07.1957.g.

„Mrtvi ne plaćaju porez“ (Nicola Manzari)

Režija Petar Staničić, tehnički redatelj Stjepan Bjelica

Glumci: Slavko Rajčević, Neda Toić, Marija Ratković, Anto Rajčević, Anto Božinović, Tomislav Sindik, Anto Medo, Jasna Vuksanović, Miroslav Slaby, Borivoje Gajić i Nevenka Pavlović.

Premijera pozorišnog komada „Mrtvi ne plaćaju porez“

Amatersko pozorište iz Tivta, koje je postiglo uspjeh na julskoj smotri na Cetinju, s uspjehom je izvelo premijeru pozorišnog komada „Mrtvi ne plaćaju porez“, koju je publika veoma dobro primila.     Djelo je režirao Pero Staničić.

 Š. R., „Pobjeda“, br. 2, str. 11, 05.01.1958.g.

1958.g.

 „Pučina“ (Branislav Nušić)

Režija Petar Staničić, tehnički redatelj Stjepan Bjelica

Glumci: Slavko Rajčević, Neda Martinović, Slobodanka Glendža, Tomislav Sindik, Jasna Vuksanović, Anton Medo, Marija Ratković, Dragica Akrap, Petar Staničić, Tripo Petković, Nevenka Pavlović i Tonko Božinović.

Kulturno – prosvjetni savez Crne Gore nagradio je Amatersko pozotište- Tivat nagradom od 50.000 dinara za pokazani uspjeh* na IV festivalu amaterske dramske i muzičke djelatnosti kulturno – prosvjetnih društava Crne Gore, održanom u vremenu od 25 do 30 juna 1958 godine.

* prva nagrada

Festivalske zastave su spuštene

Završen Drugi festival amaterskih kazališta u Hvaru

Pošto su pred starim zdanjem hvarskog kazališta spuštene tradicionalne festivalske zastave, brojni Hvarani i strani turisti uputili su se večeras posljednji put ovoga ljeta na Venerandu, gdje je nastupom amatera iz Prijedora, koji su prikazali popularnu dramatizaciju Ćopićevih „Doživljaja Nikoletine Bursaća“, završen Drugi festival amaterskih kazališta. Trinaest dramskih kolektiva predstavljalo se od 18. srpnja do večeras solidno uvježbanim tekstovima, koji su često nadilazili zahtjeve što se postavljaju pred amatere.

Hrvatsku su na Drugom hvarskom festivalu predstavljali amateri iz Zagreba, Splita, Vinkovaca, Belog Manastira, Koprivnice, Čakoveca, Ivankovca i Varaždina. Iz Srbije su gostovala amaterska kazališta iz Smederevske Palanke, Uroševca i Apatina, Crnu Goru je predstavljao Tivat, a Bosnu i Hercegovinu Prijedor. Gostovanjima amaterskih kazališnih društava iz ostalih republika učinjen je prvi korak ka realizaciji ideje da ova zapažena smotra kazališne umjetnosti postane općejugoslavenska.

I ovoga puta, držeći se amaterskih principa, organizatori festivala nisu dodjeljivali učesnicima nikakve nagrade ni diplome, ali je opći utisak da su ovoga ljeta amateri ostavili snažniji utisak na publiku nego ranije. Također, broj posjetilaca znatno je nadmašio prošlogodišnji. …

„Slobodna Dalmacija“, br. 4.206, str. 5, 29.08.1958.g.

1959.g.

Omladinska grupa Mjesnog amaterskog pozorišts Tivat

„Zbogom mladosti“ (Sandro Camasi)

Redatelj Petar Staničić, tehnički redatelj Stjepan Bjelica

Glumci: Anton Petković, Đorđe Bogdanović, Savo Radonjić, Krešo Mikulandra, Sonja Cankar, Ljerka Sindik, Ljubica Čučković, Gustica Petković, Marko Perović, Dragica Akrap i Tonka Hauzmajster.

„Koenovi“ (Zlatko Hribaček)

 Redatelj Petar Staničić, tehnički redatelj Stjepan Bjelica

Glumci: Slavko Rajčević, Slavica Staničić, Savo Radonjić, Neda Toić, Gojko Gazivoda, Tomislav Sindik, Nevenka Pavlović, Branislav Vukčević i Anton Medo.

1960.g.

 „3:1“ (Petar Petrović Pecije)

Redatelj Staničić Petar, scenograf Jovićević Đorđe, rasvjeta Bjelica Stjepan

Glumci: Slavko Rajčević, Branislav Vukčević, Slavica Staničić, Anton Medo, Neda Toić i Nevenka Pavlović.

„Hura, sinčić je došao“ (F. Arnold i E. Bach)

         Redatelj Petar Staničić, scenograf Đorđe Jovićević

         Glumci: Tomislav Sindik, Neda Martinović, Neda Toić, Anton Medo, Slavica Staničić, Savo Milutinović, Branislav Vukčević, Vjera Terzijeva i Boško Vuksanović.

Kabare

1966.g.

 „Čemu su se smijali naši stari“- Lakrdije iz Beogradskog života

         Režija i scenario S. Boda Simić k.g., asistent režije Marija Vojković, umjetničko rukovodstvo Petar Staničić, scenografija Stjepan Bjelica i Krsto Tomičić, rasvjeta Stjepan Bjelica, ispicijent Ilija Bakalbašić, sufler Vera Marić, tonski efekti Branko Radović i Boško Počanić.

         Učesnici: Eda Matković, Miroslav Slaby, Ljiljana Martinis, Krsto Tomičić, Anka Sindik, Slavenko Sindik, Zdenko Gverović, Božo Pean, Marija Vojković, Bruno Vuksanović i S. Boda Simić k.g.; konferansa Slavomir Rajčević

 „Dva buketa crvenih ruža“ (Aldo de Benedetti)

         Redatelj Petar Staničić, scenograf Stjepan Bjelica, tonski efekti Branko Radović

         Glumci: Miroslav Slaby, Anuška Stjepčević, Slavenko Sindik i Anka Sindik.

1970/71

 „Zbogom mladosti“ (Sandro Camasi)

         Režiser Petar Staničić, tehničko vođstvo Stjepan Bjelica

         Glumci: Krsto Tomičić, Gracija Abović, Andrija Rašica, Zdenko Radošević, Stanko Berberović, Marijeta Dapčević, Anuška Stjepčević, Violeta Odžić, Slobodanka Glendža i Dorotea Stjepčević.

1972.g.

Miro Slabi i Ana Stjepčević u komediji „Seksirama“

„Seksirama“ u izvođenju amatera iz Tivta

         Poslije dvije stotine predstava, tačno na 17-godišnjicu postojanja, Amatersko pozorište u Tivtu dalo je premijeru savremene američke komedije „Seksirama“, koju je napisao Robert Anderson, a režirao Vladimir Varga.

         „Seksirama“ nije komedija klasičnog tipa, već je to istrgnut smiješni dio čovjekovog svakodnevnog života. Komponovana iz tri priče („Šok prepoznavanja“, „Kao hod golubova“ i „Ja sam Herbert“) ona ismijava lažni moralizam i malograđansku etiku. Posebno privlači lik Herberta, koga je veoma dobro ostvario jedan od najboljih glumaca amatera Boke Kotorske, Miro Slabi. Ovom rolom on je istovremeno proslavio i sedamnaestu godišnjicu rada na tivatskoj amaterskoj sceni.

         Zdenko Radošević je uvjerljivo ostvario lik glumca Polinga. Ana Stjepčević, kao sekretarica, bila je solidna, dok je Marjeta Dapčević sa žarom i puno temperamenta tumačila lik Džili. Krsto Tomičić je sa rutinom dočarao nedaće supruga Džordža.

         Scenografija Krsta Tomičića dobra. Ostali učesnici: ton-majstor Toni Marković, kostimograf Ana Stjepčević, rekviziter Stanko Berberović, ispicijent Gracija Abović i šef pozornice Stjepan Bjelica.

         Premijera „Seksirame“ bila je prijatno veče koju će 500 gledalaca dugo pamtiti.

„Boka“, br. 21, str. 6, 15.05.1972.g.

1973.g.

 „Porodica Blo“

u izvođenu Amaterskog pozorišta u Tivtu

         Amatersko pozorište iz Tivta, koje je osnovano polovinom 1955. godine, dalo je u Domu kulture „Gracija Petković“ prvu ovogodišnju premijeru. Sama činjenica, da je izabrana rijetko igrana komedija, čiji je autor Ljubinka Bobić, obožavalac nušićevskog načina kazivanja, najbolje govori, da su se članovi ovog amaterskog ansambla i njihov reditelj Petar Staničić, našli pred prilično teškim i odgovornim zadatkom: kako da na scenu prenesu poznate „gegove“ i da reprodukuju izvorni srpski govor, naročito u drugom činu, koji se odvija u Belom Potoku.

         Smijeh, koji se često čuo u sali, za vrijeme izvođenja ove predstave, koja je data u čast Dana žena, najbolje govori, da je zadatak dobro obavljen i pored nekih sitnijih propusta, koji, uostalom, redovno prate sve amaterske nastupe.

         Svakako, najbolju ulogu u ovom komadu dala je Ana Stjepčević, koja je tumačila lik žene (Nate) aristokratskih manira. Ona je djelovala nenametljivo, prisno, vješto koristeći scenu, a tekst je izgovarala rutinerski. Zapažene su uloge Andrije Rašice, koji je tumačio lik rentijera Jablana, koji nikako ne može da se pomiri sa sudbinom da je postao gospodin, Marijete Dapčević, koja je igrla Jablanovu kćerku i Zdenka Radoševića, koji je interpretirao lik Svetozara Ilića inženjera. Ostali: Violeta Odžić, Zvonimir Rajčević, Doroteja Stjepčević, Gracija Abović, Dragan Rajčević i Slobodanka Glendža solidno su izvršili svoje zadatke. Solidna scenografija Krsta Tomičića zaslužuje posebnu pohvalu, pogotovo kada se uzme u obzir pod kakvim je uslovima radio i sa čime je raspolagao, da bi je realizovao.

Nagrada

Najstariji bokeljski glumac amater Petar Staničić, koji već četrdeset godina nastupa na amaterskoj sceni, svojom režijom „Porodice Blo“ dokazao je da još uvijek može da pruži dragocjenu pomoć mladima. On je dobro rasporedio uloge i uložio veliki trud da bi predstava uspjela.

  1. Grgurević, „Boka,“ br. 41, str. 4, 15.03.1973.g.

1973/74

Premijera „Čvora“ u Tivtu

Mjesno amatersko pozorište iz Tivta otvorilo je ovogodišnju sezonu komedijom „Čvor“ autora Petra Petrovića – Pecija, koja je data u čast Dana oslobođenja grada.

         U glavnim ulogama su nastupili Ana Stjepčević kao Ranka, Marijeta Dapčević kao Bojka, Dragan Rajčević kao Stevan Jelić, te Andrija Rašica, Božidarka Krivokapić i Krsto Tomičić-Kiko.

         Ovu predstavu je režirao Petar Staničić, dobitnik ovogodišnje Novembarske nagrade Tivta, koji upravo slavi rijedak jubilej – 50 godina bavljenja pozorišnim amaterizmom. Scenografiju su izveli Stijepo Bjelica i Krsto Tomičić.

„Boka“, br. 58, str. 5, 15.12.1973.g.

Nastavlja se…

Najčitanije