10 C
Kotor

Slušaj online radio

In memoriam – Slavko Krstović, novinar i publicista

Slavko Krstović – foto Radio Tivat

Danas nas je iznenada napustio novinar i publicista Slavko Krstović (66). Dostojanstveno, tiho, nenametljivo, skromno, otišao je prije svega Čovjek. Novinar, dokumentarista, Slavko je svojim arhivskim istraživanjima i tekstovima osvijetlio i ostavio neizbrisivi trag o prošlosti i istoriji Tivta i Boke Kotorske, o kojoj smo tako malo znali.

Kao saradnik Boka News-a dao je značajan doprinos istraživačkom novinarstvu o našoj prošlosti kroz seriju dokumentarnih članaka.

Samo prije dva dana dostavio mi je članak koji nismo stigli objaviti o stogodišnjoj pozorišnoj čaroliji u Tivtu – Od „Protekcije“ do „Purgatorija“.

Kosmopolitski šarm i duh, kultura dijaloga i tolerancija koju je promovisao, snažio i doprinosio očuvanju ideje o uzajamnom poštovanju, spoznavanju prošlosti kako bi sebe i druge kroz tu dimenziju otkrili i poštovali, samo su neke od vrlina koje su Slavka postavljale na pijadestal moralnih i profesionalnih vrijednosti.

Arhivi, istraživanje, neiscrpni rad, želja za novim informacijama i znanjem, etika, profesionalnost, kao živa encikopledija tivatske i bokeljske prošlosti, utkani su u njegove tekstove i knjige, koje nam je ostavio…

Uvijek znatiželjan i gladan znanja o istoriji i kulturi Tivta i Boke Kotorske, kao hodajuća enciklopedija učio nas je kako se čuva i izgrađuje nasljeđe… Slavko je napisao više desetina knjiga  o Tivtu i njegovoj prošlosti.

Prijatelju, bilo je zadovoljstvo družiti se sa tobom, sarađivati, argumentovano razmjenjivati saznanja i činjenice, bez povišenog tona i ljutnje i kada se i nismo slagali uz onu tvoju „ma ‘ajde, pusti“.

Zbogom dragi Slavko, sjećanje na tebe trajaće i dalje kroz žive slike druženja, kao i tvoje knjige koje su postale neizbrisivi dio života o prošlosti i budućnosti na ovim prostorima…

Slavko Krstović biće sahranjen u ponedjeljak, 5. juna na gradskom groblju Brdišta u Tivtu.

/Miro Marušić – Boka News/

Najčitanije