20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Viking Link: Dovršen najduži podmorski kabel na svijetu

Podmorski kabe l – viking-link

Električne mreže europskih zemalja snažno su međusobno povezane. Nedavna studija Sveučilišta u Dublinu (UCD) pokazala je da bi, u idealnom slučaju, potpuno umreženi sustav prijenosa energije mogao prepoloviti troškove električne energije, piše Revija HAK.

Dio ove potencijalne super mreže je Nacionalna mreža Ujedinjenog Kraljevstva, koja prenosi električnu energiju s kopna na otok. Nacionalna mreža prije se sastojala od pet linija, od kojih dvije iz Francuske i po jedna iz Belgije, Nizozemske i Norveške.

U 2017. National Grid također je odlučio izgraditi podmorski energetski kabel Viking Link, koji je namijenjen opskrbi jeftinom energijom vjetra iz Danske. Izgradnja šestog interkonektora National Grida započela je 2010. godine. Ukupno je projekt koštao gotovo dvije milijarde eura.

Kabel dugačak 764 kilometra, od čega su 630 kilometra pod vodom, sada je dovršen i pušten u rad. Početna točka podmorskog kabela je trafostanica Revsing u Južnom Jutlandu (Danska), a krajnja točka trafostanica Bicker Fen u Lincolnshireu (Engleska), oko 170 kilometara sjeverno od Londona, navodi Revija HAK.

Kabel dijelom prolazi kroz njemački vod i ima kapacitet od 1,4 gigavata. U početku će ga, međutim, napajati samo 800 megavata. Puni kapacitet predviđen je za korištenje kasnije tijekom godine. Viking Link prenosi istosmjernu struju, s pretvaračkim stanicama na dvije krajnje točke koje vrše pretvorbu između izmjenične i istosmjerne struje.

U narednim godinama gradit će se i podmorski energetski kabel NeuConnect. Kabel dugačak 725 kilometara trebao bi povezati Veliku Britaniju i Njemačku. NeuConnect bi trebao početi s radom 2028. godine, s procijenjenim troškom od oko 2,8 milijardi eura.

Najčitanije