19 C
Kotor

Slušaj online radio

Vinska cesta Hercegovine postala dio rute Vijeća Europe Iter Vitis

Carski-vinogradi- Trebinje – foto Gotrebinje

Vinska cesta Hercegovine, kulturna ruta koja obuhvata višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine, primljena je u kulturnu rutu Vijeća Europe Iter Vitis, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je rekla da su partneri na ovom projektu više od godinu dana radili na postizanju standarda naših vinara, te da se 29 vinara iz šest gradova i općina nalazi na ovoj ruti koja sada predstavlja jedan turistički brend.

Direktor Misije USAID u BiH Kortni Čab je rekla da Vlada SAD-a putem USAID-a sa velikim zadovoljstvom podržava i ovaj projekt i da će nastaviti raditi na revitalizaciji, ulaganju i proširivanju Vinske ceste Hercegovine.

– Osim što je BiH primljena u jednu ovakvu prestižnu organizaciju, Vlada SAD-a je postigla još jednu bitnu stvar, a to je da BiH postaje važna i prepoznata turistička destinacija – naglasila je.

Prihvatanje hercegovačke vinske rute u Iter Vitis Vijeća Europe, kako je rekla predsjednica Iter Vitisa Emanuela Panke, veliko je postignuće jer ova ruta predstavlja pravi dragulj u toj organizaciji.

Vinska cesta Hercegovine je prepoznata zahvaljujući naporima partnera i Iter Vitis će nastaviti raditi s lokalnim vlastima, sa VTK BiH, USAID-om da i dalje unaprijedimo ponudu. Vinskom cestom Hercegovine rukovodi VTK BiH u suradnji sa gradovima i općinama Trebinje, Mostar, Ljubuški, Čitluk, Čapljina i Stolac, uz podršku USAID projekta za razvoj održivog turizma BiH.

Europska federacija Iter Vitis osnovana je u cilju promovisanja i očuvanja materijalne i nematerijalne evropske baštine vina i vinogradarstva. Iter Vitis objedinjuje različite destinacije i promoviše vinski turizam svojih članica, ne samo u smislu obilaska vinograda i degustacije vina, već i prekrasnih pejzaža, ruralnih područja, kulturno-povijesnog i materijalnog nasljeđa.

Najčitanije

Bokeski-Forum_320x250