28.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Više od 70 inspektora na terenu, pojačane kontrole na primorju

Budva, plaže – foto Mediabiro

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove od 1. jula stacionirani su u svim primorskim opštinama, kao i na sjeveru, u nacionalnim parkovima i na Tari. Prema riječima PR Uprave Irene Gigović Radusinović, na terenu će biti 70 inspektora rada, tržišne, turističke i zdravstvene inspekcije, sa fokusom na suzbijanje sive ekonomije i rada na crno.

Početak jula je obilježio intenzivnije kontrole Uprave za inspekcijske poslove, budući da su inspektori već stacionirani u svih šest opština na Crnogorskom primorju, kao i na sjeveru.

“Uključene su inspekcije rada, turistička, tržišna i zdravstveno-sanitarna inspekcija. Planirano je da na terenu bude više od 70 inspektora, koji će u narednih 60-tak dana, do kraja avgusta, biti u pomenutim opštinama”, izjavila je Gigović Radusinović za Radio Budvu.

Ona je istakla da će drugi dio inspektora koji su bili predviđeni za sjeverni dio i srednju regiju biti aktivni u turističkim centrima, konkretno na Žabljaku i Kolašinu, kao i u nacionalnim parkovima, na Skadarskom jezeru, rafting centrima i drugim delovima Crne Gore gde se očekuje veći broj turista.

Situacija na terenu pokazuje da nikada nije dovoljno upozorenja kada je reč o suzbijanju rada na crno, sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

“Ove godine, kao i svih prethodnih, ne samo tokom turističke sezone već i inače, fokus će biti na suzbijanju rada na crno”, dodala je.

“Zato apelujemo na sve poslodavce i privredne subjekte da posluju u skladu sa zakonskim propisima. Ukoliko imaju nedoumice, slobodno mogu da kontaktiraju Upravu za inspekcijske poslove, posete naš sajt radi pregleda kontrolnih listi i pripreme za inspekcijski nadzor. Kontrolne liste sadrže sve što je potrebno da bude pripremljeno od dokumentacije kada inspektor dođe na teren”, naglasila je, dodajući da su inspektori već sproveli kontrolne preglede i inspekcijske nadzore tokom predsezone.

“U julu se pretpostavlja da su privredni subjekti, ugostiteljski objekti, kupališta i druga turistička mjesta spremni za veliki priliv posjetilaca. Primetan je značajan broj povratnika koji krše zakon, a trenutno nemamo adekvatan mehanizam za njihovo kažnjavanje. Iako inspektori na licu mjesta izriču minimalne kazne, one i dalje ostaju visoke i mogu ozbiljno pogoditi manje privredne subjekte”, istakla je i dodala:

“Pozivam sve građane da iskoriste priliku i pozovu naš broj 080555555 u periodu od 7 do 15 časova kako bismo zajedno stavili tačku na nelegalne aktivnosti.”

/D.B./

Izvor:RTV Budva

Najčitanije