22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Vlada CG: Pooštravanje mjera od 10. septembra

Herceg Novi, turisti

Imajući u vidu trend pogoršanja epidemiološke situacije, kako na nacionalnom, tako i na globalnom planu, Vlada je ocijenila da se neminovno mora pristupiti pooštravanju epidemioloških mjera. Nove mjere bi trebalo da stupe na snagu 10. septembra, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Pooštravanje mjera, kako su kazali iz Vlade podrazumijeva i intenziviranje komunikacionih aktivnosti, uvođenje određenih ograničenja i pojačavanje aktivnosti svih nadležnih organa i institucija na sprovođenju nadzora.

“Na predlog Savjeta za sagledavanje epidemiološke situacije usljed pojave epidemije zarazne bolesti COVID-19 i njenog uticaja na ekonomsko stanje u Crnoj Gori, a po preporuci Instituta za javno zdravlje, Vlada je usvojila Informaciju o predlogu mjera u borbi protiv COVID-19”, navodi se u saopštenju.

Najava novih mera od 10. septembra

Prema važećim epidemiološkim mjerama, ulaz u Crnu Goru je bezuslovno omogućen građanima država regiona, dok iz ostalih zemalja od 24.avgusta može da se uđe uz dokaz o vakcinisanju protiv COVID-19 ili negativnom testu na korona virus.

Ranije je najavljeno da će od 1. septembra biti obustavljen besplatan PCR test za turiste, kojima je on bio neophodan za povratak u matičnu državu.

Besplatno testiranje je za njih važilo od 13. maja.

Prvu dozu vakcine protiv korona virusa u Crnoj Gori primilo je 33,8 odsto stanovništva, a drugu 29,4 odsto.

Od početka epidemije je registrovano 114.787 inficiranih, dok je od posljedica pandemije preminulo 1.720 osoba.

Najčitanije