16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Vlada imenovala novi Odbor direktora RCUD iz Herceg Novog

RCUD foto

Vlada Crne Gore imenovala je novi Odbora direktora kontroverzne državne firme „Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca“ (RCUD) iz Herceg Novog.

Novi Odbor čine Vojin Rondović, načelnik Direkcije za bezbjednosne poslove i nadzor nadradom Uprave policije u MUP-u, Petar Krstajić, načelnik Odjeljenja za međunarodnu policijsku saradnju i odnose sa javnošću u Upravi policije, Miško Vujović, savjetnik za internu kontrolu u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, Edis Sijarić, profesor fizičke kulture i Snežana Šćepanović Raičević, savjetnica generalnog sekretara Vlade Crne Gore.

Vlada je prethodno  zbog isteka mandata, razriješila dosadašnji Odbor direktora RCUD-a koji su činili Rondović, Vujović, Milutin Nikolić i Ružica Bajčeta.

Na ovaj način nastavlja se dugogodišnja praksa postavljanja ljudi iz policijskog i drugih stručnih okruženja koja nemaju dodirne tačke sa ronilaštvom kao osnovnom djelatnošću RCUD-a, na čelo te državne fime čiji je osnivač i jedini vlasbnik Vlada. Izvršni direktor RCUD-a još od kada je on osnovan kao tadašnja Javna ustanova Vlade Crne Gore 2002. do danas, je nekadašnji policajac iz Nikšića Veselin Mijajlović čije rukovođenje RCUD-om stalno prate brojne kontroverze i česte optužbe njegovih bivših saradnika za brojne navodne zloupotrebe državnih resursa, nepotizam i nezakonito poslovanje. Osnovanost dijela tih optužbi u međuvremenu su potvrdili i ishodi parnica koje je protiv RCUD-a pokrenulo i na sudu dobilo više bivših radnika te firme, ali do sada niko u Vladi ili Odboru direktora te firme nije pokrenuo pitanje odgovornosti Mijajlovića ili članova Odbora direktora.

RCUD je inače,  prošlu je poslovnu godinu okončalo sa gubitkom od 150.362 eura. To je drastično lošiji rezulat od onog ostvarenog 2017. kada je ova firma ostvarila dobit od 372.798 eura. Prema poslovnom i finansijkom planu RCUD-a za 2018. koji je prethodno usvojila Vlada, ta firma je trebalo da ostvari ukupne prihode od 1.524.600 eura, od čega je 385.185 eura iz državnog budžeta. Niko međutim, nije postavio pitanje odgovornosti menadžmenta zbog drastičnog podbačaja u realizaciji planiranih prihoda te državne kompanije, ili nerealnog njihovog prvobitnog planiranja.

Prema finansijskim izvještajima RCUD-a za 2018. ova državna firma lani je imala drastično manje poslovne prihode. Poslujući na tržištu, i pružajuči usluge iz domena svoje osnovne djelatnosti RCUD je lani ostvario prihod od samo 21.740 eura, što je skoro pedeset puta manje nego godinu ranije. RCUD je 2017. naime, milionske prihode ostvario od italijanskih kompanija Terna i Poliservizi za koje je radio podvodno protivminsko izviđanje i razminiranje trase podmorskog elektro-kabla Crna Gora-Italija u blizini rta Jaz. Ipak,. Skoro ništa od tog novca međutim,  nije završilo u državnom budžetu, već je najveći dio podijeljen Mijajloviću i ostalim zaposlenima u toj državnoj firmi kroz drastično im tada uvećane honorare i naknade za rad.

Lani je ta državna firma na tržištu radila samo dva manja posla za kompaniju Adriatic Marinas iz Tivta i to radove protivminskog pregleda i kontrole prisustva zaostalih eksplozivnih sredstava na trasi cjevovoda u naselju Porto Montenegro vrijedne  6.510 eura i protivminski pregled i kontrola prisustva opasnih elemenata na trasi izvođenja putne i ostale infrastrukture trase iskopa u naselju Porto Montenegro u iznosu od 10.230 eura. Jedini prošlogodišnji prihod RCUD-a od Terne bio je samo 5 hiljada eura koliko su Italijanima naplatili za “konsultantske aktivnosti iz oblasti zaštite na radu i nadzora prije i tokom izvođenja polaganja i zaštite podmorskog kabla”.

RCUD je lani iz državnog budžeta za svoj rad dobio 358.183 eura, ali to, uz skromne prihode ostvarene na tržištu, nije bilo ni izbliza dovoljno da pokrije sve rashode te firme koji su u 2018. iznosili ukupno 539.147 eura.

Najčitanije