12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Vlada Japana donirala opremu Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti

Vlada Japana pomogla je nabavku ambulantnog vozila i opreme u iznosu od 61.736eura, Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti, kao podršku unapređenju zdravstvene zaštite u lokalnoj zajednici.

Tim povodom danas je održana ceremonija primopredaje kojoj su prisustvovali ambasador Japana u Crnoj Gori Đuići Takahara, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, državni sekretar Ministarstva zdravlja Crne Gore Milovan Vujović i direktor Specijalne bolnice Dobrota Dragan Čabarkapa.

Predsjednik Vladimir Jokićpozdravio je prisutneizahvalionadonaciji.

“Odnos jednog društva i njegova budućnost je svakako opredijeljena načinom na koji se odnosi prema naj ranjivijim grupama. Vjerujem da je ovo dobar pokazatelj načina na koji treba unaprijeđivati rad ove i sličnih institucija, ne samo u Kotoru, veći u Crnoj Gori. Kao predsjednik Opštine mogu reći da će vaše institucije imati podršku lokalne samouprave. Naša vrata su vam otvorena za svaku vrstu pomoći- naglasio je predsjednik Jokić.

Izražavajući zadovoljstvo povodom uspješno realizovanog projekta, ambasador Takahara podsjetio je na bliske veze kotorske opštine sa Japanom, uspješan rad kompanije „Daido metal“, te donacije Vlade Japana Zavodu za zaštitu spomenika kulture i Opštoj bolnici u Kotoru.

“Ovim projektom obezbijeđeno je ambulantno vozilo, medicinska i druga oprema (EKG uređaji za svih pet bolničkih odjeljenja, kao i mašine za pranje suđa i veša), sa ciljem da se poboljša kvalitet zdravstvenih i sanitarnih uslova za bolničke pacijente” – naglasio je ambasador Japana u Crnoj Gori, najavljujući da će Vlada Japana nastaviti da pruža podršku poboljšanju medicinskih usluga u Crnoj Gori.

Uključujući današnju donaciju, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Crnoj Gori od 1998. godine premašuje 2,7 miliona eura. Ukupan iznos japanske pomoći Crnoj gori i istom periodu je oko 20 miliona eura.

Najčitanije