33.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Vlada: Proglašena zaštićena područja–spomenici prirode “Sopot” i “Dražin vrt’’

Sopot – foto Boka News

Vlada je na danas održanoj 37. sjednici kojom je predsjedavao premijer mr Milojko Spajić donijela odluke o proglašenju zaštićenih područja–spomenika prirode „Sopot”  i „Dražin vrt’’ u Boki Kotorskoj.

-Studijom zaštite je utvrđeno da ova područja koja se nalaze u Opštini Kotor karakteriše visok nivo biološke raznovrsnosti sa značajnim predionim, ekološkim, kulturnim i estetskim vrijednostima, te da ih je neophodno očuvati, zaštiti i proglasiti zaštićenim područjem od nacionalnog značaja.

Glavni razlog zbog kojeg se ova područja stavljaju pod zaštitu je vrijednost biodiverziteta, posebno vrsta koje se štite po osnovu primjene Direktive o staništima, a naročito Natura 2000 staništa, vrste zaštićene nacionalnim zakonodavstvom kao i vrste po kategorijama ugroženosti Međunarodne unije za zaštitu prirode.

U diskusiji je naglašeno da će se stavljanjem pod zaštitu ovih lokaliteta očuvati prirodne vrijednosti i prirodni resursi i stvoriti uslovi za adekvatno upravljanje zaštićenim područjem.

Širenje mreže zaštićenih područja, generalno, a naročito stavljanje pod zaštitu morskih područja, posebno je značajno za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, zbog demonstriranja pravih – ekoloških pravaca rada Vlade i njenih institucija koji se direktno tiču Direktive o staništima.

Savalia savaglia – koral – foto Wikispecies

Takođe, povećanje površine pod zaštitom je u skladu sa ciljem 3 Globalnog okvira za biodiverzitet Kunming-Montreal (Konvencija o biološkoj raznovrsnosti), a to je da se do 2030. godine zaštiti 30 odsto mora i 30 odsto kopna-saopštili su iz Vlade.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore je na 34. sjednici 2021. donijela Odluku o stavljanju pod preventivnu zaštitu lokaliteta „Sopot “i „Dražin vrt”.

Ovim Aktom uspostavlja se aktivna zaštita lokaliteta ukupne površine 34749,89 m² na kojima su zastupljene koraligene zajednice Savalia savaglia i biće zaustavljena njihova devastacija.

– Prema rezultatima projekta GEF Adriatik, lokaliteti „Sopot“ i „Dražin vrt“ na kojima su kolonije vrste Savalia savaglia (zlatni koral) konstatovane u najvećoj brojnosti, predstavljaju reprezentativna staništa vrste na području Mediterana, koja se zbog svoje jedinstvenosti, rijetkosti i ugroženosti svrstavaju u posebne rezervate prirode-objavljeno je tada iz Vlade.

Najčitanije