10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

UPS: Vlasnici plovila da se pridržavaju mjera i prate vremensku prognozu

Uprava pomorske sigurnosti

Od otvaranja granica Crne Gore za državljane Evropske unije 1. jula evidentanje porast nautičkog prometa, ali i broj intervencija traganja i spašavanja na moru. Pripadnici Uprave pomorske sigurnosti sa uspjehom su odgovorili na nekoliko izazovnih situacija i, posebno u danima vikenda, bili angažovani na spašavanju ljudi i plovila.

Upozoravaju vlasnike plovila da se pridržavaju propisanih mjera i prate vremensku prognozu.

Pomoćnik direktora UPS-a Žarko Lukšić kaže da ih zbog toga nazivaju ,,vikend akcijama”.

“Na sreću, iako je prijetila opasnost, posebno u nekoliko slučajeva, i za posadu brodova i za pripadnike naše službe, sve akcije su završene uspješno i u skladu sa propisima”,  kazao je Lukšić.

Naročito dramatično bilo je prije desetak dana, kada su spašavali francusku jedrilicu na kojoj su bile tri odrasle osobe i jedno dijete. Akcija je trajala više sati.

Uprava pomorske sigurnosti – VTS sistem

“Dobili smo poziv sa jedrilice ,,Oeava, koja se nalazila na osam nautičkih milja od Ulcinja i 13 od Bara. Prilikom navigacije na plovilu je, usljed jakog vjetra, puklo jedro, a konopi su se obmotali oko propelera, što ga je onesposobilo za plovidbu. Talasi su bili visoki tri četiri metra, a udari sjeverno zapadnog vjetra veoma jaki. Bilo je veoma opasno, ne samo za živote putnika na jahti, već i za naše spasioce. To je školski primjer traganja i spašavanja na moru”, podsjetio je Lukšić.

Istog dana čamac SAR 1 Uprave za pomorsku sigurnost isplovio je prema Budvi, kako bi spasio kupača koji se nalazio u moru, 500 m udaljen od plaže Ričardova glava, odnosno obale. Pomoć je zatražila i jahta koja je iz Dubrovnika plovila prema Grčkoj. Zbog jake bure, spašavali su i ribare kod Sutomora.

foto: UPSUL

“Mi smo angažovani zajedno sa službenicima lučkih kapetanija Bar i Kotor, inspektorima za sigurnost i bezbjednost plovidbe i graničnom policijom na moru, ali primjećujemo da se generalno, ni naši građani, ni vlasnici stranih plovila, nijesu adekvatno pripremili za navigaciju. Moraju voditi računa o potrebnoj opremi koju bi trebalo da posjeduju na brodu, ali su, prije isplovljenja, u obavezi i da pogledaju vremensku prognozu. Nakon zime i mirovanja, potrebno je pripremiti čamce i jahte za plovidbu, obratiti pažnju na motor, a često se dešava da plovila ostanu i bez goriva”, kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima dobro je što je nautička sezona, koja donosi i najveće prihode počela i iz dana u dan sve je bolja.

“Otvaranjem granice Crne Gore za zemlje EU od 1. jula, značajan je priliv stranih jahti u Bokokotorski zaliv i Bar, što može spasiti sezonu, posebno imajući u vidu da se radi o visokoplatežnim gostima i značajnim troškovima koje iziskuju jahte i druga plovila”, kaže Lukšić.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije