16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Vojna operacija protiv Hamsa širi se na cijelo pod palestinskom samoupravom

Gaza – foto EPA

Totalni rat. Pravi je to naziv za ono što se događa u pojasu Gaze, jer izraelska je vojska to i službeno priznala kada je noćas objavila da se vojna operacija protiv Hamasa širi na cijelo područje pod palestinskom samoupravom. Nema više područja koje nije u dometu izraelskih granata i projektila, a dostava humanitarne pomoći od koje Palestinci žive više nije moguća.

– Baš kao što smo bili uspješni, snažni i učinkoviti u svojoj akciji na sjeveru pojasa Gaze, sada ćemo to na isti način učiniti na cijelom području. Nakon što smo uspješno uništili pripadnike čak dviju Hamsovih brigada i, još važnije, nakon što smo eliminirali glavnog zapovjednika Hmasa, pred nama je novi zadatak. I znam da vam mogu vjerovati, rekao je general Herzi Halevi, zapovjednik izraelskih obrambenih snaga.

Iz Hamasa stižu pomalo panične reakcije. Svjesni da se ratna sreća okreće, pozivaju međunarodnu zajednicu da hitno utječe na Izrael, od Belgije i Španjolske traže izravne kontakte za nove pregovore i prestanak napada.

– Nakon ovih novih napada izraelskih okupatora potpuno je jasno što je njihov cilj – stvoriti takve uvjete da se svi civili isele, da napuste svoje domove, da ovo postane etnički čisto područje. I u tome uspijevaju jer od noćas, otkad su počeli ovi novi napadi, na ovom području ne postoji nijedno mjesto koje je sigurno od granata, rekao je Osama Hamdan, glasnogovornik Hamasa.

Sukob se širi i na Crveno more. Pobunjeničke skupine hutista napadaju brodove koji plove tim morem. Više ne biraju ni ciljeve ni brodove, za njih su sva plovila povezana s Izraelom. A on je legitiman cilj.

– Naši ratni brodovi napali su dva izraelska broda, jedan je pogođen navođenim projektilom, a drugi dronom. Izraelski brodovi plovili su u našim vodama i izbjegavali kontakte. Ovo im je kazna, rekao je Yahxa Sarea, glasnogovornik pobunjeničke skupine hutista.

Na nove napade reagirao je Pentagon, poslavši jasno upozorenje da više neće tolerirati nijedan napad na bilo kakav brod pod američkom ili izraelskom zastavom, odnosno bilo koji trgovački brod koji plovi Crvenim morem.

Izvor:Hina-HRT

Najčitanije