20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Voljom države, Opština ostaje bez četvrt miliona eura godišnje

Tivat – foto Boka News

Opština Tivat imaće više nego prepolovljene prihode od lokalnih komunalnih taksi nakon što su odbornici na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta u srijedu, donijeli novu Odluku o lokalnim komunalnim taksama, usklađenu sa odredbama novog zakona.

Iako je riječ o prihodu koji u potpunosti pripada lokalnim samoupravama, država i poslanici aktuelne DPS-SD-manjinske stranke parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore usvojili su novi Zakon o lokalnim komunalnim taksama koji drastično redukuje osnove po kojima opštine mogu uvesti i naplaćivati komunalne takse, kao i značajno smanjuje iznose pojedinih preostalih taksi. Opštine su bile u obavezi da svoje odluke o lokalnim komunalnim taksama usklade sa novim zakonom  najkasnije do 31.jula prošle godine, ali je to Tivat uradio tek sada.

Prema analizi koju je pripremio Sekretarijat za finansije i lokalne javne prihode Opštine Tivat, komunalne takse su do sada činile oko 2% ukupnih godišnjih budžetskih prihoda te opštine, a naplaćivane su u obimu od 90 do čak 112% godišnjeg plana. Godišnji prihodi gradske kase od njih kretali su se u iznosima od 318.000 do preko 395 hiljada eura, međutim, nakon usvajanja nove Odluke n SO Tivat, to će se drastično izmijeniti, pa će očekivano smanjenje prihoda od ovih taksi iznositi čak oko 250.000 eura godišnje, odnosno gubiće se oko 1,19% ukupnog budžeta grada.

Godišnje je Opština Tivat do sada donosila i izdavala oko 2.000 riješenja o obračunu i naplati lokalnih komunalnih taksi, ali ubuduće uslijed izmjene prospisa, čak oko 1.200 tih riješenja više neće biti obračunavano i izdavano. Za period od narednih pet godina, Opština Tivat će zahvaljujući novim riješenjima iz Zakona o lokalnim komunalnim taksama, u budžetu izgubiti prihod od ukupno čak 1.268.658 eura, što pokazuje da država u svojoj strategiji olakšavanja fiskalnog opterećenja za privredu i građane, ne ide na račun sopstvene, već to radi isključivo na štetu lokalnih uprava koje imaju ionako ograničene izvore za sopstveno finansiranje.

Izvor:S.L

Najčitanije