14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Von der Leyen: Rusija koristi migrante za hibridne napade na Finsku

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen
Foto: Yves Herman / Reuters

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u petak je rekla da je Rusija koncentrirala hibridne napade na Finsku slanjem migranata, a sve kako bi destabilizirala tu zemlju koja “čvrsto podržava” Ukrajinu i koja je prije godinu dana ušla u NATO.

Finska je sredinom prosinca 2023. zatvorila granicu nakon priljeva 1000 ilegalnih migranata s ruskog teritorija od sredine kolovoza.

Dvije zemlje dijele 1340 km dugu granicu i Helsinku optužuje Moskvu da organizirano šalje migrante prema Finskoj. Rusija odbacuje te optužbe.

– Od hibridnog napada Bjelorusije u studenom 2021. na Litvu, Poljsku i Latviju, svi znamo da Putin i njegovi saveznici instrumentaliziraju migrante kako bi testirali našu obranu i destabilizirali nas, rekla je šefica Europske komisije.

– Sada se Putin usredotočio na Finsku, dodala je.

Predsjednica EK-a sastala se s finskim premijerom Petteri Orpom u gradu Lappeenranta na jugoistoku zemlje, oko 30 kilometara od ruske granice, a razgovarali su o tome što “EU i Finska mogu učiniti da spriječe instrumentalizaciju na finskoj granici”.

Finska je u travnju odlučila da će granični prijelazi i dalje ostati zatvoreni.

Odnosi Helsinkija i Moskve su se od ruske invazije na Ukrajinu pogoršali. Nakon pristupanja Finske NATO-u Moskva je najavila “kontramjere”.

Finska također ima u pripremi zakon kojim bi se suprotstavila dolasku migranata.

Najčitanije