9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Vraća se interesovanje turista za kruzing turizam ?!

Mein Schiff 3

Kruzing putovanja i turizam su počeli polako da se bude u ljetnjim mjesecima, pri čemu se vraća i interesovanje građana za krstarenjima, saopštio je direketor marketing agencije Allegra Montenegro, Nikola Stojanović.

On je Pobjedi kazao da je brod Mein Schiff 2 kompanije TUI Cruises prvi veći kruzer koji je ponovo počeo sa krstarenjima krajem jula.

“Na prvom putovanju je bilo oko 1,2 hiljade putnika”,rekao je Stojanović dodajući da su nedugo zatim, pojačane zdravstvene i sigurnosne protokole predstavile i kompanije MSC i Costa, koji su najavili ponovni početak krstarenja u avgustu, odnosno septembru.

Njihova agencija, kako je kazao, planira organizaciju kruzing putovanje početkom naredne godine i garantuje sigurnost putnicima. Vraća se, kako je dodao, i interesovanje građana za takvim putovanjima pa se svakodnevno obraćaju agenciji sa upitima kada će kruzing putovanje biti moguće i sigurno po zdravlje.

“MSC Grandiosa, perjanica kompanije, svoja krstarenja je započela iz Đenove 16. avgusta, Zapadnim Mediteranom, dok je Costa Deliziosa započela svoja kružna putovanja Istočnim Mediteranom 6. septembra, iz Trsta. Kompanije su najavile svoj plan u nekoliko faza, a potpuni povratak krstarenjima se očekuje u sezoni zima 2020/2021”, tvrdi Stojanović.

On je kazao da njihova agencija prva organizovana grupna krstarenja planira za početak naredne godine.

Stojanović je rekao da su, kada je riječ o mjerama kojih se putnik mora pridržavati u uslovima postojanja novog koronavirusa, kruzing kompanije predstavile pojačane mjere prilikom ukrcavanja na brod, kao i pojačane zdravstvene i sigurnosne mjere koje se odnose kako na putnike, tako i na posadu.

“Univerzalni zdravstveni pregled za sve putnike, tokom procedure ukrcaja, će se sastojati od mjerenja temperature, brzog testa na Covid-19 iz brisa, ispunjavanja zdravstvenog upitnika. Ukoliko postoji sumnja na virus Covid-19, putnicima neće biti dozvoljen ukrcaj na brod. Što se tiče samog broda, čiščenje će biti češće uz upotrebu dezinfekcionih sredstava koja se koriste u zdravstvenim ustanovama. Takođe, svake večeri će se raditi i temeljno čišćenje broad”, kazao je Stojanović.

On je dodao da će vazduh na brodu i u kabinama biti 100 odsto svjež vanjski vazduh, koji će prolaziti kroz filtere sa UV-C tehnologijom koja ubija 99,97 odsto virusa i bakterija.

“Sadržaji na brodu će biti modifikovani kako bi se poštovalo socijalno distanciranje, jedna osoba na deset metara kvadratnih. U slučajevima kada socijalno distanciranje nije moguće, gosti na brodu će morati da nose zaštitne maske”, objasnio je Stojanović.

Dugo se nije putovalo kruzerima, pa se u agenciji Allegra Montenegro trude da povrate interesovanje starih klijenata.

“Trudimo da se budemo u svakodnevnom kontaktu sa našim starim putnicima, da osjetimo njihove želje i nade za skori povratak krstarenjima. U ovom pogledu smo baš optimistični, jer tokom ovog perioda, kada se polako vraća sve u normalu, imamo dosta upita, pa čak i rezervacija, pogotovo za narednu zimu. Mišljenja smo da imamo potpuno povjerenje naših putnika i da će se i ova grana turizma uskoro probuditi iz ovog nemilog sna”, rekao je Stojanović.

On je naveo da, ukoliko se neki od putnika na brodu ipak zarazi, postojaće potpuno opremljen medicinski centar za testiranje i liječenje slučajeva Covida a imaće i aparat za PT-PCR testiranje.

Najčitanije