12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Vraća se “Qatari Diar” u Pržno ?

Uvala Przna kompleks Plavi horizont_resizePredstavnici katarskog državnog investicionog fonda “Qatari Diar” kupili su danas na licitaciji u opštini Tivat pet opštinskih zemljišnih parcela u zaleđu uvale Pržna u Krtolima. “Qatari Diar” prije nekoliko godina od tivatskog HTP “Primorje” kupio je oko 300 hiljada kvadrata u uvali Pržna i tamošnji hotel “Plavi horizont” koji su Katarci srušili, najavljujući izgradnju luksuznog turističkog resorta, vrijednog oko 350 miliona eura. Gradnja novog hotela koji je prema prvobitnim obećanjima trebao biti završen u septembru 2014 međutim, nikada nije počela, a “Qatari Diar” je krajem avgusta najavio da zbog “nepremostivih problema u sticanju vlasništva nad zemljištem” u zaleđu uvale Pržna, odustaje od projekta i postepeno se povlači iz Crne Gore. Na to je odmah reagovala Vlada donijevši odluku o ekspropijaciji skoro 9 hiljada kvadrata zemlje u zaleđu Pržne koja je u vlasništvu mještana Krtola i HTP “Primorje”, a Opštini Tivat data je saglasnost da proda svojih pet parcela po početnoj cijeni od oko 75 eura, a što je danas i uradila na licitaciji.

Parcele ukupne površine 2.356 kvadrata su prodate po početnoj cijeni od ukupno 192.019,32 eura.

Predstavnica “Qatari Diara” Nataša Ćalasan, koja je licitirala u ime te firme, nije željela novinarima da daje izjave i objasni da li današnja kupovina opštinske zemlje znači i da su Katarci definitivno odustali od prije oko mjesec ipo dana, najavljene mogućnosti obustave projekata i povlačenja iz Crne Gore. Ništa više raspoložen za razgovor sa novinarima nije bio ni Božidar Draganić, predstavnik HTP “Primorije iz Tivta”, koje se takođe prijavilo za učešće u licitaciji. Vidno nervozan zbog prisustva novinara u sali, Draganić je obavijestio komisiju da “Primorje” koje je uplatilo preko 28 hiljada eura kao uslov da učestvuje na nadmetanju, odustaje od licitacije, nakon čega je opštinsko zemljište po početnoj cijeni prodato “Qatari Diaru”.

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel prodaju zemlje Katarcima ocijenio je kao “dobar signal i dokaz da “Qatar Diar” nije napustio Crnu Goru.”

“Ovo je signal da oni nisu odustali od svog projekta u Crnoj Gori i da će on prije ili kasnije, nastaviti da se realizuje. Ovo je dobra poruka i svim investitorima da računaju na investiciju Kataraca.”- kazao je Novosel koji je potvrdio da je u međuvremenu, od kada su Katarci 27.avgusta najavili povlačenje iz Crne Gore “bilo više kontakata na najvišem nivou izmnešu dvije strane, ali koji nisu za javnost”, da se spriječi odlazak “Qatari Diara” i definitivna propast 350 miliona eura vrijedne investicije.

Prmeijer Milo Đukanovič je prije desetak dana saopštio da su nekolicina njegovih ministara razgovarali sa rukovodstvom katarskog državnog investicionog fonda.uvala Przna_resize

“Mislimo da su eliminisani razlozi za zastoj, a kamoli za napuštanje projekta jer su ponuđeni kvalitetni odgovori. Ovo pitanje sada je u domenu odgovornosti investitora. Važno je da država pomaže investitoru da realizuje projekat ali i ta činjenja imaju granicu. Realizacija investicije je proces koji zavisi od obje strane. U Crnoj Gori imamo posla sa ozbiljnim investitorom, vidjećemo da li su ozbiljni investitori i na lokalitetu „Plavi horizont.“- kazao je tada Đukanović. Inače, u tivatskom odjeljenju Uprave za nekretnine danas je počela procedura ekspropijacije imovine nekoliko destina mještana Krtola I HTP “Primorje” na ukupno skoro 9 hiljada kvadrata zemljišta u obuhvatu UP “Pržna 2” gdje “Qatari Diar” namjerava da gradi više desetina luksuznih stambenih vila za prodaju na tržištu.

“Matica Boke” podnijela tužbu, mještani kažu da neće dati svoju zemlju

sa licitacijeNVO “Matica Boke” danas je Upravnom sudu podnijela tužbu tražeći poništenje odluke SO Tivat o prodaji parcela koje su juče kupili Katarci. U tužbi koju potpisuje predsjednik UO “Matice Boke” Željko Komnenović, objašnjava se da nije na zakonit način sprovedna procedura dobijanja prethodne saglasnosti Vlade za prodaju opštinske imovine o kojoj je SO odlučila 10.septembra, a odluka Vlade o davanju saglasnosti na tu prodaju postala je punovažna tek 23.septembra. Time je po mišljenju “Matice Boke”, drastično prekršen upravni postupak, pa odluku o prodaji opštinksog zemljišta na licitaciji treba poništiti.

Ivan Starčević, koji sa sestrom i stricem ima parcelu površine 1.400 kvadrata u obuhvatu UP “Pržno 2”, a čiji je postupak ekspropijacije juče počeo, kazao je da će podnijetu tužbu I zahtjev za poništenje odluke Vlade o utvrđivanju javnogg interesa po kojoj mu se oduzima plac u zaleđu uvale Pržna.

“Institucija javnog interesa je u ovom slulčju zloupotrebljena jer stranoj privatnoj firmi registrovanoj na Kipru u kojoj država Crna Gora nema nikakvog vlasništva, Vlada Crne Gore daje zemlju koju prethodno oduzima od građana Crne Gore. Sve to da bi strana privatna firma na toj zemlji gradila vile za prodaju na tržištu, a ne hotele. Mi ne želimo da prodajemo našu zemlju, imamo svi djecu kojoj želimo da nešto ostavimo, ne osporavajući arhitektonske I urbanističke uslove koji su već donešeni za te lokacije. Mi želimo da gradimo na svojoj zemlji upravo to što predviđa UP Pržna 2, i ne znam zašto mi moja država kojoj plaćam porez, to ne dozvoljava    nego mi uzima zemlju da je da nekome drugome i to proglašava javnim interesom.”- istakao je Starčević dodajući da su svi pokušaji mještana da se dogovore sa “Qatari Diarom” o obostrano prihvatljivom načinu korišćenja njihove private imovine, propali.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije