7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

“Vremeplov kroz Bokeljske noći“ (FOTO)

“Vremeplov kroz Bokeljske noći“ naziv je dokumentarne izložbe fotografija autora Ilka Marovića, koja je danas otvorena u Dnevnom boravku za odrasla i stara lica u Kotoru.

U ime domaćina i organizatora posjetioce je pozdravila Lana Mandić koja je u uvodnoj riječi podsjetila na dugi istorijat organizovanja Bokeljske noći u Kotoru.

„Ovo je podsjećanje ali i prilika da mimo prazničnih večeri i glamura Bokeljskih noći pogledamo fotografije i zapitamo se koliko je složeno napravati kreacije, koje nose poruke onoga što je aktuelno u tom trenutku. Kažu da istorija Bokeljskih noći traje preko 200 godina. Radovi ukrašenih barki na fotografijama sa kojima ćemo se danas sresti su, Ilka Marovića, Mija Milovanovića, Zvijezdana Šantića, Marka Ševaljevića, Nade Janković, Draga Radimir, Dragana Buki Buzdovan i drugi.  Bokeljske noći o kojima se i danas priča su one prilikom dočeka engleskog kralja Edvarda VII, kralja Aleksandra, kralja Edvarda VIII, Josipa Broza Tita i drugih.

Izložba Vremeplov kroz Bokeljske noći

Daske, grede, žica, karton, vreće, štuk i pitura, lovorika i konop bilo je sve što su stari majstori imali. Nadamo se da će Bokeljske noći nastaviti svoju plovidbu po sjajnom moru mašte, i u budućnosti biti sve bolje i sadržajnije…“ – poručila je između ostalog Mandić.

Izložba Vremeplov kroz Bokeljske noći

Izložbu je otvorio dr Rade Ćoso, kao jedan od ranijih učesnika u pripremi i organizovanju Bokeljskih noći, prisjetio se događaja koji su na njega ostavili poseban utiska, prilikom dolaska Josipa broza Tita i  Bokeljska noć koja je bila organizovana kada je predsjednik Opštine Kotor bio Anđelko Kovačević, koju je snimala slovenačka televizija, uvažavajući sve ostale koje su se dogodile kroz dugu istoriju ove manifestacije.

„Nažalost malo je sačuvano arhivske građe, o ovom i drugim događajima iz bogate istorije Kotora. Mislim da bi bilo dobro napraviti i jednu knjigu, monografiju o Bokeljskim noćima, jer brzo se sve zaboravlja u ovoj eri elektonskih komunikacija…“ – kazao je Ćoso.

Izložba Vremeplov kroz Bokeljske noći

Autor ove interesantne dokumentarne izložbe Ilko Marović posjetioce je prošetao kroz istoriju Bokeljskih noći i prisjetio se kako su se nekada barke pripremale za popularnu “Fešu nad feštama”.

Izložba Vremeplov kroz Bokeljske noći

„Izložbu sam podijelio u tri dijela, stare fotografije koje sam našao na šufitu, koje su bile povod za ovu izložbu kako bi ih otrgao od zaborava, zatim fotografije mojih kreacija u proteklih 60 godina koliko učestvujem na Bokeljskim noćima, a treći dio su kreacije mojih prijatelja koji su zadnjih desetak godina osvajali nagrade“ – kazao je Marović.

Podsjećamo, Bokeljska noć je 2013. dobila status nematerijalne kulturne baštine Crne Gore.

Najčitanije