12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Vučić i Hoti nakon potpisivanja sporazuma: Ovo je veliki korak naprijed

Kako piše Njujork Tajms, Tramp je ocenio potpisivanje sporazuma kao “istorijsko”.

– Istinski, ovo je istorijski. Unapred se radujem što ću posetiti obe zemlje u ne tako dalekoj budućnosti – kazao je Tramp.

Kako prenosi RTS pozivajući se na Rojters, Tramp je na početku sastanka izjavio da su Beograd i Priština posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut prodor ka ekonomskoj kooperaciji.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O‘Brajen ocijenio je da će jačanje ekonomskih veza između Srbije i Kosova dovesti i do političkog rješenja.

Sporazum

Kako saznaje Blic, Priština će prema tom sporazumu pristupiti inicijativi Mini šengen, bez odlaganja će početi izgradnja mreža novih puteva i pruga koje će bolje povezati region, a u Beogradu će biti otvorena kacelarija Američkog fonda za razvoj.

U sporazumu se, prema tim navodima, nalaze i brojna rešenja, poput priznavanja sertifikata, ukidanja mogućnosti uvođenja jednostranih trgovinskih barijera, ukidanje dosadašnje kolone kamiona i vozila na administrativnim prelazima i olakšava se građanima slobodno kretanje, priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata.

Kako javlja RTS, Vućić je stigao u Bijelu kući. Kako javlja portal B92. u Bijelu kuću je ipak stigla i albanska delegacija.

Delegacija Kosova kasnila je u polasku na sastanak u Bijeloj kući na susret sa predsednikom SAD-a Donaldom Trampom pošto se sporazumu sa Srbijom protivi Alijansa za budućnost Kosova, javio je portal insajderi.com.

RTS je ranije izvjestio pozivajući se na albanske izvore da dio albanske delegacije nije zadovoljan sporazumima, te da su odložili odlazak u Bijelu kuću.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisaće dogovorene ekonomske sporazume u prisustvu Trampa. U dokumentu nema tačke o uzajamnom priznanju.

Tramp će nakon toga održati sa njima kratak sastanak u Ovalnoj kancelariji.

Srpska delegacija je krenula ka Beloj kući.Iz albanskih izvora se saznaje da dio albanske delegacije nije zadovoljan sporazumima i da su odložili odlazak u Bijelu kuću.

Kada je riječ o rasporedu za danas, Vučića očekuje i susret sa državnim sekretarom SAD-a Majkom Pompeom.

Ne zna se šta će biti teme razgovora, ali se očekuje da će Vučić pomenuti zaštitu crkvenih imanja na KiM i da će podsjetiti Pompea da Priština već godinama nije sprovela u djelo ono što je potpisala u Briselu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Kako javlja izještač RTS-a iz Vašingtona, tokom noći se mnogo radilo i Bijela kuća je saopštila da će predsjednik Tramp u 11 sati po lokalnom vremenu (17 po srpskom) pozdraviti Hotija i Vučića i da će nakon toga prisustvovati potpisivanju ekonomskih sporazuma.

Vučić je sinoć rekao novinarima da bi mogao da se očekuje dobar sporazum.

Posle jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Prištine u Bijeloj kući Vučić je rekao da je odbio tačku koja govori o međusobnom priznanjui da se ona više neće pojavljivati u dokumentima.

 Hoti je nakon sastanka izjavio da je postignut napredak u ekonomskim pitanjima.

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri pozdravio je napore Beograda i Prištine i poručio da ekonomska normalizacija znači posao za mlade, nove investicije, stabilnu i jaku ekonomiju.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj poziva kosovskog premijera Avdulaha Hotija da ne potpisuje sporazumsa Beogradom u Bijeloj kući u kojem se pominje jezero Gazivode, tvrdeći da je taj ekonomski resurs na sjeveru Kosova jedna od tačaka sporazuma.

Najčitanije