21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

WHO: Humanitarni tim opisuje bolnicu Al Shifa u Gazi kao “zonu smrti”

Rat na Bliskom istoku
Foto: Alexander Ermochenko / Reuters

Humanitarni tim za procjenu posjetio je bolnicu Al Shifa u sjevernoj Gazi i vidio znakove granatiranja i pucnjave u onome što je opisano kao “zona smrti”, objavila je u nedjelju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Tim pod vodstvom WHO-a, koji je uključivao stručnjake za javno zdravstvo, logističare i sigurnosno osoblje iz raznih odjela UN-a, mogao je u subotu provesti samo sat vremena u bolnici zbog sigurnosnih razloga, stoji u priopćenju WHO-a.

Tim je opisao bolnicu kao “zonu smrti” i rekao da je situacija “očajna”, s tim da bolnica u osnovi ne funkcionira kao medicinska ustanova zbog nedostatka čiste vode, goriva, lijekova i drugih potrepština.

– Znaci granatiranja i pucnjave bili su očiti. Tim je vidio masovnu grobnicu na ulazu u bolnicu i rečeno im je da je tamo pokopano više od 80 ljudi, priopćio je WHO.

Hodnici i bolnički krug bili su puni medicinskog i krutog otpada, a pacijenti i zdravstveno osoblje izrazili su strah za svoje zdravlje i sigurnost, navodi se.

U Al Shifi je ostalo 25 zdravstvenih radnika i 291 pacijent, uključujući 32 bebe u kritičnom stanju, izvijestio je WHO.

– Svjetska zdravstvena organizacija i partneri hitno razvijaju planove za hitnu evakuaciju preostalih pacijenata, osoblja i njihovih obitelji, rečeno je.

– Tijekom sljedeća 24 do 72 sata, čekajući jamstva sigurnog prolaza od strana u sukobu, dogovaraju se dodatne misije za hitan transport pacijenata u druge bolnice na jugu Gaze.

Izraelska vojska nije odmah komentirala izjavu WHO-a ili posjet.

Preostalih 2500 interno raseljenih osoba koje su potražile utočište na prostoru Al Shife otišlo je nakon što su izraelske obrambene snage u subotu izdale nalog za evakuaciju, priopćio je WHO, koji je ponovio svoj poziv na trenutni prekid vatre i stalnu humanitarnu pomoć, rekavši da je mogućnosti za medicinsku skrb u maloj obalnoj enklavi sve manje.

Izvor:HRT-Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije