19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

WHO poziva zemlje na ‘ekstremni’ oprez u ukidanju restriktivnih mjera

Grčka – Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je u srijedu na “ekstremni oprez” države koje razmišljaju o ukidanju restriktivnih mjera, upozoravajući da visoke stope vakcinacije neće zaustaviti sve veći prenos virusa.

Doktor Michael Ryan, šef odjela WHO za vanredne situacije izjavio je, upitan tokom konferencije za novinare da prokomentariše britansku odluku da ublaži restrikcije uprkos rastu broja zaraženih, da „svaka zemlja upravo sada ukida restrikcije na ovaj ili onaj način“ u nadi da će postići balans između povratka normalnosti ii potrebi kontrole virusa kroz pojačanu vakcinaciju.

“Transmisija će se povećati kada se otvorite”, izjavio je Ryan, jer nisu svi vakcinisani i neizvjesnost ostaje oko toga koliko će vakcinacija suzbiti transmisiju.

“Molili bismo vlade da u ovom trenutku budu zaista oprezne da ne izgube napredak koji su ostvarile. Da se otvore vrlo pažljivo”, dodao je.

Maria Van Kerkhove, tehnička čelnica WHO za COVID-19, kazala je da nekoliko faktora podstiče transmisiju – ponašanje korona virusa i njegovih varijanti, reduciranje mjera društvene distance, i nejednaka i neravopravna distribucija vakcina proriv korona virusa.

“Virus nam pokazuje upravo sada da se razvija. To nije teoretski – kazala je.”

Širom svijeta potvrđeno je četiri miliona preminulih od korona virusa. Broj novih slučajeva porastao je 30 posto u evropskoj regiji WHO u prošloj sedmici.

Podaci SZO pokazuju da je globalno, nakon pada broja slučajeva sedam uzastopnih sedmica, došlo do blagog porasta novozaraženih u posljednje dvije sedmice.

Najčitanije