21 C
Kotor

Slušaj online radio

“X OUT Montenegreo” testirao izdržljivost 29 takmičara iz 15 država svijeta

Pobjednik trke- foto Mediabiro

Inovativni triatlon koncept pod nazivom “X-OUT Montenegro” danas je sniman na području ostrva Mamula, Luštice, Trojice, kotorskih serpentina, starom crnogorskom putu koji je vodio od starog grada Kotor do Krstca i na Pestingradu. Snimak ovog spektakularnog sportskog događaja ekskluzivno će u maju biti distribuiran putem kablovskih operatera na svim kontinentima, zahvaljujući saradnji organizatora trke, Multisport Akademije Mayer i LCTV. Organizatori najavljuju da će sama pilot epizoda biti dostupna za preko 700 miliona gledalaca širom svijeta.

Takmičari su danas imali zadatak da isplivaju 1.8000 metara od ostrva Mamula do Mirišta, zatim da voze bicikla u dužini od 40 kilometara od  Mirišta, preko Oblatna, Luštice, Trojice, serpentina do Krstca, a zatim da istrče devet kilometara sa ukupnim usponom od 1.000 metara  starim crnogorskim putem od Krstca preko Tabačine, Zlatnih njiva do cilja na vrhu Pestingrada.

“Ukupno je jutros startovalo 29 takmičara iz 15 država svijeta, četiri dame, a među njima i svjetska prvakinja u ekstremnom triatlonu, Britanka, Flora Colledge. Do sada je apsolutno sve proteklo u najboljem redu, takmičari su izuzetno uzbuđeni i zbog novog formata koji je po prvi put ovdje predstavljen sa određenim izazovima duž cijele staze, tako da se bitka nije vodila samo na čelu nego i na začelju,” kazao je organizator trke, Igor Majer.

Triatlon

Među ovim izuzetnim triatloncima istakli su se oni najbolji koji su nadmašili svoja očekivanja i savladali izazovnu trku sa odličnim prolaznim vremenom. Prvi trkač i trkačica koji su stigli na cilj proglašeni su pobjednicima i osvojili su NITE satove rađene posebno za ovu priliku.

Prvi na cilj je stigao Emil Toffe Rohne koji je cijelu rutu prešao za tri sata i 46 minuta. Drugoplasirani je Johan Hasselmark koji je trku završio za tri sata i 53 minuta, a pet minuta nakon njega je na cilj stigao i trećeplasirani Nikolas Drakos.

Prvoplasirana u kategoriji žena je Flora Colledge sa prolaznim vremenom četiri sata i 38 minuta, Željka Šaban je osvojila drugo mjesto prešavši rutu za četiri sata i 53 minuta, dok je samo minut kasnije na cilj stigla trećeplasirana Jelena Tomašević iz Crne Gore.

Biciklista

Ova spektakularna trka nastavak je uspješne saradnje između Multisport Akademije Mayer i XTRI World Tour, iz koje je proizišla već tradicionalna trka, BLACKLAKE Xtreme Triathlon Montenegro. Zbog “X-OUT Montenegro” trke u Crnu Goru su došli organizatori 12 ekstremnih triatlona iz cijelog svijeta koji su dio XTRI World Tour-a, a koji su pružili značajnu podršku današnjem događaju.

“Sve ono što je uzbudljivo, dinamično i opasno oko naših trka smo ukombinovali u ovu malu formu, zbog toga smo danas ovdje na ovoj predivnoj lokaciji, sa ovim velikim brdom i ovim sjajnim morem. Prelijepo je, ovu lokaciju smo odabrali baš zbog toga što planine izranjaju direktno iz mora. Bili smo samouvjereni da će nas vrijeme poslužiti i sve izgleda vizuelno spektakularno,” naveo je izvršni direktor XTRI World Tour, Stuart McInnes.

Organizator trke, Igor Majer dodaje da je uspjeh “X-OUT Montenegro” još jedan dokaz da je Crna Gora i te kako sposobna za organizaciju ozbiljnih sportskih događaja.

“I druge države imaju plaže, i druge države imaju planine, ali hajde da napravimo kombinaciju svega toga i to plasiramo na neki drugačiji način. Važno je da imamo puno ovakvih ili sličnih događaja, samo je bitno da promovišu sport, kulturu i Crnu Goru na nešto drugačiji način,” podvukao je organizator trke, Igor Majer.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije