12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Za izazivanje i podmetanje požara proteklog ljeta procesuirane dvije osobe – izazivanje opšte opasnosti do pet godina zatvora

Požari u Boki

Velika prostranstva šume i niskog rastinja na teritoriji opštine Herceg Novi uništena su tokom požara koji su bili svakodnevica ovog ljeta. Manji broj njih uzrokovan je nekom prirodnom pojavom, a za većinu je kriv čovjek, pokazala je policijska istraga. Predviđene kazne su i do pet godina zatvora.

Policija je identifikovala dva lica za koje je istraga pokazala da su počinili krivično djelo izazivanja opšte opasnosti i oni su procesuirani Osnovnom državnom tužiocu u čijoj nadležnosti je dalji rad i procesuiranje prema sudu, kazao načelnik Centra bezbjednosti HN Predrag Žižić.

– U selu Žvinje, u blizini stambenih objekata, 2. jula je registraovan požar koji je usled jačeg inteziteta vjetra stihijski opožario veću površinu niskog i visokog rastinja u navedenom reonu. Nakon kriminalističke obrade PS CB Herceg Novi su identifikovali i nadležnom tužiocu procesuirali lice P.S (1933. godište) za kojeg se istragom i vještačenjem utvrdilo da je izazvao požar nemarom i grubom nepažnjom zbog čega je bila ugrožena imovina veće vrijednosti. Navedeni je uz krivičnu prijavu procesuiran nadležnom ODT u Herceg Novom. Policijski službenici CB HN su 9. avgusta lišili slobode R.L (19) iz Herceg Novog, i protiv njega podnijeli krivičnu prijavu ODT u Herceg Novom zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio 10 krivičnih djela izazivanje opšte opasnosti zbog podmetanja požara u dijelu hercegnovskog zaleđa, uz regionalne puteve paleći nisko i visoko rastinje. Požare je u kontinuitetu izazivao u naselju Njivice, Žvinje, Sutorini, Podima, Kamenom, Mokrinama, Sitnici, Zelenici i Kumboru.

Foto: RTHN/ načelnik CBHN Predrag Žižić

Privođenju okrivljenih prethodila je višednevna istraga pripadnika Uprave policije i Službe zaštite, pojašnjava načelnik Žižić.

– Naime službenici CB HN su nakon višednevnih, intenzivnih, proaktivnih mjera i radnji uspjeli da identifikuju počinioca i rasvijetle podmetanje više požara koji su se desili od 24. jula do 8. avgusta, a koji su prouzrokovali veću materijalnu štetu. Osumnjičenji R.L je u ovom vremenskom periodu je podmetao požare.

Počinjena je velika materijalna šteta, izmjenjena vizura hercegnovske okoline, a sposobnošću Službe zaštite i spasavanja i uz pomoć mještana, sačuvane su kuće i ljudski živote. Ipak, krivični zakon za one koji izazovu ovakvu vrstu opšte opasnosti predviđa zatvorske kazne do pet godina, kazao je Žižić.

– Za krivično djelo iz člana 327 krivičnog zakonika izazivanja opšte opasnosti predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Napominjem da građani za imovinsko pravnu štetu koja je nastala na objektima svoje pravo mogu da ostvare u parničnom postupku pred sudom ili da se u redovnom  krivičnom postupku priključe gonjenju počinioca krivičnog djela, kazao je načelnik Žižić.

On je apelovao na građane da svako sumnjivo ponašanje određenih osoba za koje smatraju da mogu izazvati opštu opasnost, prijave pripadnicima Centra bezbjednosti HN.

/RTHN/

Izvor:RTHN

Najčitanije