7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Za Porto nema zime, hotelijeri najavlju pad i do 30 odsto

Pine noću
Pine

Turistički poslenici iz najmanje bokeljske opštine podijeljeni su u mišljenjima kako će se narušene političko-ekonomske prilike u Rusiji, odraziti na prestojeću ljetnju turističku sezonu u Tivtu.

Direktorica lokalne Turističke organizacije Berdanrad Moškov kaže da Tivat ne zavisi toliko od ruskog tržišta kao neke od susjednih primorskih opština jer Tivat ima prilično diverzifikovanu klijentelu.

„Ne vjerujem da ćemo stoga imati neki osjetniji pad, osim možda djelimično kod izdavaoca privatnog smještaja.“- smatra Moškov.

Drugačije misli Marko Petričević, izvršni direktor HTP „Mimoza“.

„Imamo značajan pad najava i bukinga sa ruskog tržišta. Djelimično je „otpao“ i za nas veoma značajan program dolaska mladih ruskih vaterpolista na pripreme u Tivat čiji smo domaćini bili već godinama, tako da se, što se organizovanih grupa ruskih turista u našim hotelima tiče, očekuje pad od oko 30 odsto.“- kazao je Petričević. On je dodao da „ako se rublja oporavi, možda i bude nešto sa stanovišta individualnih gostiju“ iz Rusije.

Dining-Room-Terrace-Regent-Porto
Dining-Room-Terrace-Regent-Porto

Da je slabljenje rublje u odnosu na euro postao primarni problem kada su ruski turisti u pitanju, povrdio je i jedan od izdavalaca privatnog smještaja u Tivtu koji godinama posluje sa ruskim i ukrajinskim tržištem. Prema riječima sagovornika koji je insistirao na anonimnosti, iako cijene nisu povećavane u odnosu na lani, slabljenje rublje učinilo je da naša ponuda za Ruse, za nepunih pola godine postane i do 25 odsto skuplja nego lani.

„Interesovanja ima, ljudi koji godinama kod mene ljetuju me zovu i traže apartmane, ali svi insistiraju da im se smanji cijena makar za nekoliko eura jer kažu da smo im sada jako skupi. Ipak, očekujem da će i ova sezona na kraju bitri dobra i da ćemo ljeti imati pune kapacitete.“- optimista je naš sagovornik.

Dragan Bućin, direktor HTP „Primorje“ u kojem je rusko tržite lani činilo oko trećine ukupnog prometa, kaže da su im iz agencije „Prometheus“ iz Budve preko koje su organizovane grupe Rusa dolazile u hotel „Palma“, najavili da mogu očekivati slabiju posjetu nego lani. „Koliko će to konkretno biti manje, u ovom trenutu ne znamo. Sada je teško i pretpostaviti koliko će aktuelna nepovoljne prilike, „zakačiti“ i indvidualne goste iz Rusije.“- kazao je Bućin dodajući da prilike na turističkom tržištu fluktuiraju iz godine u godinu, zavisno od okolnosti u emitivnim državama.

Hotel Mimoza
Hotel Mimoza

„Tako je lani zbog poplava u Srbiji, ali i lošeg vremena kod nas tokom većeg dijela ljeta, značajno podbacilo tržište Srbije i zemalja regiona. Ove godine očekujemo da će se to promijeniti.“- podvukao je Bućin dodajući da „Primorje“ nastoji da svoju ponudi učini atraktivnom za turiste iz što većeg broja zemalja.

PR menadžer Porto Montenegra Danilo Kalezić ističe da sa stanovišta posjete, ne očekuju pad broja gostiju iz Rusije jer ta klijentela ovdje ima kupljene sopstvene stanove u koji oni redovno dolaze. Isto tako, Rusi će i ovog ljeta nastaviti da dovode svoje jahte u Porto Montenegro jer pad rublje teško da može osjetnije uticati na ultrabogatu klijentelu tivatsklog nautičkog centra koja sebi može priuštiti jahte vrijedne preko „100 i kusur“ miliona eura, kakva je 140-metarska „Ocean Victory“, što je nedavno bila njihov gost, a koja pripada ruskom metalurškom oligarhu Viktoru Rašnjikovu.

„Što se posjete tiče, tu zaista ne očekujemo nikakav pad jer našu ponudu na ruskom tržištu zaista intenzivno promovišemo, imamo posebnu kancelariju u Moskvi i idemo na sve tamošnje proimocije, sajmove i šoue. Angažovali smo i posebnu PR kuću koja za nas na ruskom tržištu radi jahting, odnosno nudi naše nautičke usluge. Prodaja nekretnina na ruskom tržištu do ove godine nije bila problematična, ali nam ni to u suštini ne predstavlja veći problem jer stalno radimo na otvaranju novih tržišta i promociji Porto Montenegra kao destinacije za kupovinu nekretnina. Tako smo sada krenuli u promociju na turskom tržištu, a puno toga očekujemo i imamo dobre najave iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, te Velike Britanije gdje smo fokusirali prodaju kapaciteta naše nove rezidencijalno-poslovne zgrade „Regent Pool Club Residences“.- istakao je Kalezić dodajući da tivatski nautički centar ima široj spektar klijenata koji dolaze iz mnogih država svijeta.

Zajedno sa hotelom „Regent“, Porto Montenegro će tokom aprila ugostiti novinare četiri prestižna ruska magazina i predstaviti im svoju ponudu, a najluksuzniji bokeljski hotel, prema riječima portparolke Elene Ljiljanić, već se odlično pozicionirao na ruskom tržištu čemu je doprinijela i činjenica da tivatski „Regent“ svojim čitaocima preporučuje i moskovsko izdanje jednog od najprestižnijih svjetskih magazina za turizma i putovanja „Conde Nast Traveller“.

Pogled iz hotela Regent
Pogled iz hotela Regent

Za početak maja kada se u Rusiji slavi nekoliko praznika, pa svi uzimaju svojevrstan mini-odmor, „Regent“ je već pripremio posebnu ponudu za to tržište, pa će luksuzni hotel sa 86 apartmana, već 10.maja biti potpuno ispunjen.

„Rastu interesovanja sa brojnih inostranih tržišta za naš hotel, doprinosi zaista odlično „pokrivanje“ i zastupljenost koje „Regent Porto Montenegro“ ima u brojnim inostranim medijima, te nominacija ovog hotela za čitav niz prestižnih međunarodnih turističkih nagrada. Tako naprimjer, imao dobre signale sa holandskog tržišta, a zahvaljujući činjenici da se centrala „Regenta“ nalazi u Tajpeju na Tajvanu i da oni odatle zaista odlično pokrivaju cijelo područje jugoistočne Azije i Dalekog istoka, očekujemo i porast broja gostiju sa tih, za Crnu Goru do sada prilično neiskorištenih emitivnih destinacija.“- kaže je Ljiljanić. Tim očekivanjima u prilog ide i sve bolja povezanost regiona jugoistočne Evrope sa Dalekim istokom jer su mnoge kompanije poput „Air Chine“ , „Korean Air-a“ i „Etihada“ koji stoji iza „Air Serbie“ najavile ili već otvorile direktne avio linije iz tog dijela svijeta sa Mađarskom, Srbijom, Hrvatskom…

Što se tivatskog aerodroma tiče, ruski avioprevoznici su za špic sezone najavili 7,5 odsto manje letova nego lani. Sa druge strane, crnogorska nacionalna aviokopmpanija Montenegro Airlines, utrostručiće broj letova svojih aviona između Crnogorskog primorja i Rusije.

Tako će „embraeri E-195“ crnogorskog prevozinika ovog ljeta, umjesto pet letova sedmično, na relaciji Tivat-Moskava-Tivat, imati čak 20 rotacija nedjeljno. Novina u odnosu na lani je što će od 9.juna MA-ovi avioni iz Tivta početi da saobraćaju i za Sankt Petersburg za koji će imati po dva sedmična leta.

 

Najčitanije