20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Zacrtali 20 projekata vrijednih preko 11 miliona eura

Tivat – centar

Opština Tivat je Akcionim planom za 2019. a koji je dio njenog Stateškog plana razvoja za period od 2019-2022. , predvidjela realizaciju 20 projekata ukupne vrijednosti preko 11,25 miliona eura. Od toga će lokalna uprava iz svog budžeta izdvojiti 6,45 miliona, a 4,8 miliona eura obezbjediće se iz državnog budžeta i drugih izvora finasiranja.

Iako je Akcioni plan veom ambiciozan, dosadašnja praksa lokalne DPS-SD-HGI uprave Tivta i iskustva sa po pravilu, veoma lošim stepenom realizacije kapitalnog budžeta koji se godišnje u prosjeku kreće ispod 4 miliona eura, ne daju nadu da će se ostvariti ovakav razvojni plan za 2019.

Ipak, administracija gradonačelnika dr Siniše Kusovca (DPS) zacrtala je da tokom naredne godine završi izgradnju objekta Dnevnog centra za djecu sa posebim potrebama i Crvenog krsta vrijednog 750 hiljada eura, završi prvu fazu izgradnje lungo mare šetališne staze u Krašićima koja će koštati 1,1 milion eura, napravi dva kružna toka na Jadranskoj magistrali na ulazima u centar grada sa sjeverne i južne strane vrijedna ukupno 960 hiljada eura, te uloži 200.000 eura u rekonstrukciju objekta Šoping centra na Seljanovu.

Prema planu opštinara, Tivat će naredne godine konalčno dobiti i novi objekat Policijske stanice primjeren tom gradu, i to na mjestu aktuelne neugledne i dotrajale barake u kojoj funcioniše OB Tivat. Zamišljeno je da se ovdje u saradnji sa zainteresovanim i neimenovanim „strateškim partnerom“ i MUP-om, gradi višespratni poslovni objekat u kome će pored policijske stanice biti i razni drugi poslovni prostori. Jedan od ciljeva ovog projketa ukupne vrijedmosti milion eura od čega će Opština iz svog budžeta obezbjediti pola tog iznosa, je i “obezbjeđenje dodatnih poslovnih prostora na lokaciji koja se može smatrati ekskluzivnom”. Kusovac i njegovi saradnici međutim, nisu objasnili logiku ko će naći poslovni interes u tome da kupi ili koristi poslovne prostore što se nalaze uz policijsku stanicu i u direktnom su kontaktu sa svim, pa i onim manje prijatnim aspektima njenog rada kada policija privodi nasilna ili alkoholisana lica. Nije objašnjeno ni zašto bi za takvu policijsku svrhu trebalo iskoristiti “lokaciju koja se može smatrati eksuzivnom”, a koja je u vlasništvu Opšptine Tivat i nalazi se tik preko puta kompleksa Porto Montenegra i školskog centra u Tivtu, posebno u situaciji kada država pod čijom su nadležnošću MUP i policija, na području Tivta već raspolaže brojnim drugim svojim zemljišnim kompleksima.

Opština namjerava da dogodine iz svog budžeta izdvoji 200 hiljada eura za uređenje i komunalno opremanje gradske lučice Kalimanj koju će JP “Morsko dobro”, međutim ponuditi na tender za izbor novog zakupca, kao i da po nekoliko desetina hiljada eura uloći u realizaciju niza manjih projekata poput izgradnje novih poteza javne rasvjete, nastavka ekološkog uređenja lokaliteta  Bjelila, proširenje groblja Brdišta,  ugradnje podzemnih kontejnera, sanacije i opremanja sporstkih igrališta…U izgradnju i modernizaciju niza lokalnih puteva i trotoara Opština namjerava da tokom 2019. investira million ipo eura.

Gradonačelnik Kusovac i njegovi saradnici očekuju da se iz državnih fondova dogodine realizuje 600 hiljada eura vrijedna izgradnja rezervoara za vodu sa cjevovodom u Gradiošnici, a na značajnu materijalnu pomoć države računaju i u realitzacini projekta izgradnje druge faze MR 1 pristupne saobraćajnice za kompleks Luštica Bay u Krtolima. Taj posao vrijedan 3 miliona eura kako je najavljeno, počeće već početkom novembra a vrijedan je 3 miliona eura od čega Vlada daje 2,7 miliona a ostatak Opština Tivat. Za novu MR 2 saobraćajnicu za Luštica Bay čija gradnja treba da počne i završi se tokom 2019. Opština će izdvojiti pola miliona, a Vlada million ipo eura, dok će lokalna uprava Tivta potom investirati još 300 hiljada eura iz svog budžeta u nastavak izgradnje puta od kraja MR 2, prema granici te Opštine sa Herceg Novim na poluostrvu Luštica.

Tokom naredne godine prema Akcionom planu, konačno bi trebala da počne i već 11 godina obećavana zajednička gradnja novog milionski vrijednog rezidencijalno-poslovnog kompleksa na lokaciji Lukoviča barake, kojeg Opština namjerava da realizuje u saradnji sa NVO “Arsenal” i Ministarstvom odbrane.

Izvor:S.L

Najčitanije